Probus – Kerstdagen – Grondtaal – Panelen – Hoevinudie: humor?

Probus – Kerstdagen – Grondtaal – Panelen – Hoevinudie: humor?

Probus
Afgelopen maandag had ik de eer een korte voordracht te mogen houden op een van de drie Probusclubs die regelmatig bijeenkomen bij Stam in Wognum. Het gaat er daar keurig en hartelijk aan toe; de sfeer van het etablissement is intussen spreekwoordelijk geworden: de Stamgasten zijn gezellig, beschaafd en geïnteresseerd en voelen zich gastvrij onthaald. Een Probusclub is een uit de Rotary ontstane ontmoetingsclub, maar geen service-club naar buiten toe. Het is een contactgezelschap waarbinnen een welverzorgde lunch wordt gecombineerd met een goed gesprek en het beluisteren en bespreken van een inleiding door iemand die ergens iets interessants over kan vertellen. Ik mocht het hebben over ‘geloof en bijgeloof in de traditie van de Kerstdagen’. Ik kreeg aller aandacht en had het idee dat het goed lukte zowel met mijn inbreng als met het oppakken daarvan door de andere aanwezigen.

Kerstdagen
Met Kerst ga ik tussen de bedrijven door -voorgaan in vieringen in Hoorn en in Heerhugowaard- naar Amsterdam voor een opera en een concert. ‘Hänsel und Gretel’ in de Stopera en Bachs Weihnachtsoratorium in het Concertgebouw. Wat voel ik me toch vaak een gelukkig mens, mede door gezondheid en cultuurbeleving. Ik wens ook u allen een Zalige Kerst!

De Bijbelse grondtaal
Bij mijn zegeningen hoort ook mijn bijgeschoold worden in de kennis van het Hebreeuws. Intussen via twee infusen: de elke maand een paar keer gedurende een hele ochtend meedoen met de Hebreeuwslezende studiegroep in het groepszaaltje naast mij huis en ten tweede: de ‘efemeriden’ van Piet van Midden. Deze laatste presenteert elke werkdag een mooi stukje Hebreeuwse bijbeltekst op zijn website waar over na te denken en waarvan te genieten valt. Meestal wijst hij daarbij op bijzonderheden waardoor je zowel op het punt van de taalvorm als op die van de inhoud tot een benadering komt die de gevestigde vertalingen enigszins overtstijgt. Dat opent originele perspectieven. Heerlijk!

Zonnepanelen
Ik heb dit jaar financieel redelijk zuinig geleefd. Want ik wilde sparen voor zonnepanelen. Gelukkig is dat gelukt: ik ga nu een offerte aanvragen. Welbegrepen eigen belang, want het is niet alleen mijn bijdrage aan het doorzetten van het Verdrag van Parijs, maat het levert op den duur ook een appeltje voor de dorst op door lagere energierekeningen. Dan kan ik wat meer op vakantie!

Hoevinudie? Humor?
Op Sinterklaasavond waren er in ons gezelschap bij mijn zus en zwager in Onderdijk ook enkele familiepubers. Die hebben een eigen soort (school)humor, die mijns inziens anders is dan die van mij in deze rubriek. Ik kreeg bijvoorbeeld de vraag: ‘Welk dier bestaat voor driekwart uit wol?’ Ik wist het antwoord niet en ging af als een gieter. Het juiste antwoord was: ‘een wolf’! Hoevinudie??