Afghanistan – Somber? – Verbouwing – Bewaarziek? – Hoevinudie?

Afghanistan – Somber? – Verbouwing – Bewaarziek? – Hoevinudie?

Afghanistan
Een land bezetten om een crimineel op te sporen en wapens te verkopen is iets anders dan een land helpen opbouwen. Het eerste is op een gegeven moment klaar, het tweede gaat maar door en het derde kost zeker twintig jaar ons aller inzet. In zo’n wereld leven we. En het ene land volgt op het voorgaande. De les van Vietnam was en is in de V.S. kennelijk niet voldoende doorgedrongen, maar ook onze Tweede Kamer, onze regeringspartijen en onze EU gingen akkoord en zitten nu met het ellendige resultaat. Waar blijft een andere wereld? Aldus politiek commentator G. Weel. !

Somber?
We zitten in Nederland nog steeds zonder nieuwe regering terwijl er dringende (dwingende?) problemen zijn: klimaatontsporing, corona, onderwereldcriminaliteit, drugs, rivierenoverstroming, Haïti enz. enz. Heel ons leven krijgen we heel wat voor onze kiezen. Als Groen Links zich nu eens echt gaat inzetten voor het klimaat en de PvdA voor/tegen corona, zou de komende nieuwe regering een bijdrage kunnen zijn aan minder angst en pessimisme. Maar op het ogenblik zijn we nog niet zo ver, sprak de optimist.

Verbouwing
Ons binnenpleintje ziet er keurig uit nu een van de zijmuren ervan (die waar geen deur in zit) geheel is vernieuwd. Gelukkig hadden we in de familie een vakkundige ZZP-er die de klus heeft geklaard. Ons huis bestaat nu ongeveer zestig jaar en heeft intussen meerdere verbouwingen doorstaan: sommige vanwege andere bestemming, andere vanwege groot onderhoud en weer andere in verband met de moderne milieuvoorschriften. Wat een verschil met ons gezinshuis van vroeger waar wij in werden grootgebracht. Zo nu en dan een verfbeurt aan de buitenkant en een nieuw behangetje van binnen leek toen voldoende. Ik herinner me twee ‘verbouwingen’: de voor- en achterkamer één geheel en zowaar een echte doucheruimte. Het ging toen zeker meer om hoe wijzelf ‘verbouwd’ werden.

Bewaarziek?
Mijn overgordijnen waren bij de wasserij in goede handen geweest, maar de rails waren aan vervanging toe. Met de nodige inzet van vrijwillige hulpkrachten zou het -dachten we- wel voor elkaar komen, maar toen de nieuwe rails eenmaal stevig bevestigd waren, bleek er een bepaald soort gordijnijzers nodig om de boel te doen hangen. Wat voor winkel is daarvoor geschikt: ijzers zonder gordijnen? Voor we daar uit waren, herinnerde ik me dat ik ergens nog een doos met ‘zulk soort spullen’ had staan en die wist ik op te sporen. Bij opening bleken er allerlei zakjes met de meest uiteenlopende soorten gordijnijzertjes in te zitten, zeker een soort of tien en zeer geschikt voor hergebruik. Wie wat bewaart, die heeft wat….!

Hoevinudie?
‘Bij jou kan ik zo lekker anders zijn’ (Mwah)