Amerika – Hernia – Quarantaine – Herfst – Hoevinudie?

Amerika – Hernia – Quarantaine – Herfst – Hoevinudie?

Amerika
In deze coronatijd hoor ik bij de vele mensen die veel tijd doorbrengen voor het televisiescherm. De laatste dagen worden we uitgebreid geïnformeerd over het ‘spannende’ verloop van de presidentsverkiezing in de VS. Het verloop daarvan is tot op zekere hoogte te vergelijken met de ontwikkeling van de bestrijding van de corona-ziekte: herhaalde spanning bij het uitkijken naar de dinsdagavond-maatregelen en angst (en vertrouwen?) voor de toekomst.

Hernia?
Komende maandag moet ik al vroeg in het ziekenhuis zijn voor een MRI-onderzoek. Daardoor wordt mede bepaald of er bij mij sprake is van een ernstige hernia sinds ik veel pijn heb in mijn rechterbeen en nauwelijks kan lopen. Met het innemen van pijnstillers red ik het niet. De neurologe aan wier zorg ik ben toevertrouwd, zal moeten uitmaken wat de beste behandeling is en ik vertrouw me geheel aan haar toe als ze me maar verlost van de pijn die me de dagen tot opgaven maakt.

Quarantaine
Intussen brengen we de dagen door in een soort quarantaine. Gelukkig heeft de corona (nog) niet toegeslagen in ons huis en in mijn familie (behalve bij een zus van een van onze bewoners) maar dat danken we, denk ik, aan de strenge maatregelen waaraan we ons hier keurig houden. Doordat ik meerdere malen in het ziekenhuis moest wezen, kreeg ik ervaring met het dragen van een mondkapje. Ik heb er een hekel aan omdat je sommige bekenden niet herkent en omdat ik een zekere benauwdheid ervaar als ik zo’n ding op heb. Maar ik heb vroeger gehoorzaamheid geleerd en zo nodig word ik wel op mijn vingers getikt.

Herfst
Terwijl Sintermaarten, Sinterklaas en zelfs Kerstmis de ellende van dit jaar moeten ontgelden, is er één troost bij alle droefenis: de mooie herfst. De meeste dagen van dit najaar schijnt de zon boven de veelkleurigheid van de vallende bladeren en is de buitentemperatuur aangenaam voor de wandelenden en winkelenden. Je zou haast vergeten dat er elders een bedreigende afbraak van onze natuur plaatsvindt en dat daar geen vaccin voor bestaat tenzij onze eigen inzet voor het behoud ervan door internationale verdragen die werkelijk door alle landen worden opgesteld en door ons allen worden uitgevoerd. Wij in het klein, zij in het groot.

Hoevinudie?
Pietje: ‘Meester, mag ik even naar de WC?’
Meester: ‘Als het niet virtueel is’.