1 april en Corona
Aprilgrappen en Corona: kan dat? Het ligt voor de hand om daar niet van gediend te zijn, lijkt me. Toch zou je de vele betrokkenen -dat zijn we allemaal- willen toewensen dat ze de zwaarte van deze dagen een beetje verlicht krijgen door humor. Want als er zwaarmoedigheid dreigt, kan een echt rake kwinkslag of een komische situatie je even een steuntje in de rug geven die je net op dat moment nodig hebt om niet neerslachtig te worden. Ik wens ze ons allen toe.
Haydn
Ik weet niet meer van wie, maar in mijn muziekverzameling vond ik een doosje met vijf CD’s met alle pianosonates van Franz-Joseph Haydn die ik een keer van iemand cadeau moet hebben gekregen. Ik ben deze royale gever -en Haydn zelf natuurlijk- nu nog zeer dankbaar omdat deze muziek prima past om in deze quarantainedagen te beluisteren: levendige pianomuziek die niets verdrietigs heeft en je bemoedigend en troostend helpt om niet depressief te worden van de benauwende omstandigheden. Een tip voor u?
Boeken
Een ander hulpmiddel is het lezen van boeken waar je niet aan was toegekomen of waar je in was blijven steken. Ikzelf ben nu helemaal op gang in ‘De Bourgondiërs’ van Bart van Loo en in ‘Tussen drie plagen’ van Jaan Kross. Dat zijn boeken waar je tijdens het lezen van hoopt dat je ze nog lang niet uit hebt. Ik denk dat ik geen uitzondering ben in het vooral kiezen van historische boeken. Zou dat ook te maken hebben met de neiging om als je ‘op leeftijd’ bent gekomen, meer te willen overzien hoe je eigen leven en dat van sommige anderen is verlopen? Ik ben ook geneigd om nu eindelijk eens de foto’s die ik van vroeger heb bewaard, een beetje netjes te gaan ordenen. Of selecteren?
Artikel
Behalve luisteren en lezen kan ook schrijven een ‘doloris antidotum’ (een tegengif tegen de droefheid) zijn in deze dagen. Van de week ben ik begonnen aan een artikel voor het volgende Reünistenjaarboek van oud-Hagevelders. Het gaat over de schoolgeschiedenis van het vroegere seminarie. Het is me namelijk opgevallen dat in de tot nu toe verschenen jaarboeken veel over de internaatskant van Hageveld is te vinden, maar weinig over de schoolopzet van vroeger. Toch merk ik dat ook daarover veel interessants te vertellen valt. Vooral boeiend vind ik het verhaal van de ontwikkeling van de Latijnse School tegenover die van de seminarieschool (sinds het concilie van Trente) en de verhouding tussen die twee.
Tuin
Met extra aandacht heb ik dit jaar de kracht van de lente verwelkomd. Vorige week braken de knoppen van de perenboom bijna brutaal door: bij de bouw van ons tuinhuis hebben de takken wat ruimte moeten inleveren, maar nu lijkt het wel of ze daar wraak op nemen door zich aan de andere kant krachtiger te ontwikkelen. De komende dagen verwacht ik het in kleur schieten van de prunusboom: die bepaalt elk jaar een maand lang de sfeer van de hele tuin: volop bloesems in zachtaardig rose en daarna het tedere groen van de blaadjes. Kortom: Natura Artis Magistra.
Hoevinudie?
Groot Filosoof: Bestaan is er zijn.