Aswoensdag
Het klinkt gek, maar met veel plezier ben ik de Vastentijd begonnen. Dat kwam door de jongeren van Heerhugowaard-De Noord die betrokken waren bij de Aswoensdagliturgie waarin ik mocht voorgaan. Ze hadden vorig jaar ‘het Vormsel’ ontvangen -opgeschoten pubers dus- en stonden nu de kerkgangers op te vangen op het kerkplein. Die hadden, zoals afgesproken, hun palmtakje van de vorige Palmzondag mee naar de kerk gebracht en leverden die in om het door de jongeren te laten verbranden in het kerkpleinvuur. De as die ervan kwam, werd plechtig aangeboden toen de dienst begon en onder koorgezang met wijwater bevochtigd zodat ze goed zou plakken op het voorhoofd. Bij het toedienen van het askruisje -‘gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren’- keken de jongens nogal ernstig maar de meeste meisjes lachten mij vrolijk toe! Ik denk -achteraf- dat die eraan gewend zijn dat er wat op hun gezicht gesmeerd wordt! De meesten gingen na de behandeling vrolijk terug naar hun plaats en er was weer een positieve stemming in het kerkgebouw. Jongeren: je staat altijd weer van ze te kijken.
Vastenprojekt
Afgelopen zondag mocht ik als lid van onze MOV-groep (Missie-Ontwikkelingswerk-Vrede) weer eens voorgaan in de Hoornse Koepelkerk. We hebben dit jaar een zeer zinnig Vastenaktieprojekt: kinderen in El Salvador ‘opvangen’ op een goede school zodat ze niet uit armoede in handen vallen van Maffia-figuren die ze voor een snee brood opleiden tot goedkope ondergeschikte werkkrachten. Goed dat je door de veertigdaagse vastentijd ertoe komt om -even tussen de nieuwslawines over verkiezingen en politieke incidenten door- je gedachten te richten op de goede initiatieven die in de verdere wereld genomen worden en waar we onze aandacht en geldelijke bijdrage aan kunnen besteden.
Quiz
In mijn fanilie en kennissenkring wordt er graag naar quizzen gekeken. Maar volgens mij heeft er nog nooit een kennis of familielid als kandidaat meegedaan met een tv-quiz, echt life op de televisie. Terwijl ik het idee heb dat er best een paar tussen zitten die er geschikt voor zouden zijn. Intussen ben ik begonnen met polsen, maar tot nu toe hapt niemand toe. Uiteraard wil ik dan weten waarom niet. Om zo een psychologisch familiebeeld of kennissennetwerk in kaart te krijgen. De volgende reacties noteerde ik tot nu toe: Ik wil niet op tv. Ik weet niet van alles wat, wel van sommige categorieën iets. De moeilijkheidsgraad van de vragen is voor mij te hoog of te laag. Ik vind de prijzen te hoog of te laag. Ik mag sommige quizmasters niet. Ik wil niet afgaan in het openbaar. Ik zou me in de spanning niet kunnen concentreren. Ik zou al dagen van te voren zenuwachtig zijn. Ik wil in de supermarkt niet horen: daar gaat die van die quiz (geen landelijke bekendheid!). Ik wil voortaan niet de veelweter uithangen in de familiekring. Ik heb niets om aan te trekken (vr.). Ik weet niets van popmuziek. Iedereen weet al dat ik de slimste ben. Mijn geheugen gaat achteruit. Kortom: Niemand wil en ieder heeft zijn/haar smoes. Ik ook. En u?
Verkiezingen
Komende woensdag is het zover: Landelijke Tweede Kamer-verkiezingen. Ik heb lang geaarzeld tussen twee partijen, maar nu ik vanmorgen nog eens goed de kranten (NRC-Trouw-NHD) erop nagelezen heb, ben ik eruit. Ik ga niet af op het uiterlijk van de kandidaat (het poppetje), geef wel mijn voorkeur aan een vrouw en stem op een kandidate die ook in de regering zou kunnen komen. Want ik ben liever supporter dan opponent.
Hoevinudie?
Tot nu toe had ik weinig respect voor gamers, chatters en andere mobielverslaafden. Soms mijden horecabezoekers, OV-reizigers en kinderen-aan-tafel ieder aardig gesprek omdat ze helemaal opgaan in hun apparaatje. Laat ik nu uit Trouw van 1 maart jl. een artikel te verwerken hebben gekregen over de leerzaamheid van dit gedoe! De schrijver liet de andere kant van de medaille zien: binnen de kortst mogelijke tijd krijg je via die nieuwe contact- en informatiemogelijkheden een flinke dosis algemene ontwikkeling en veel verstands-en geheugentraining naar binnen. Zou het? Zo ja: weer wat geleerd!