Berto – Eendagsvlinders – Deurwaarder – Echtvereniging e.d. – Hoevinudie?

Berto – Eendagsvlinders – Deurwaarder – Echtvereniging e.d. – Hoevinudie?

Berto
Afgelopen week hebben we met veel mensen afscheid genomen van Berto Schilder, een in Hoorn, Zwaag en De Stolpen algemeen gerespecteerde persoonlijkheid die zich sociaal inzette op velerlei gebied. Hij wist dat zijn gezondheid ondermijnd was en dat er na het kortgeleden opgelopen fietsongeluk weinig beterschap te verwachten viel. Indertijd was ook hij betrokken bij de verbouwing van onze Engelbewaarderskerk: een foto van de vrijwilligersgroep waar hij bijhoorde, hangt nog altijd in ons ‘zaaltje’. Vrede voor hem!

Eendagsvlindertjes
De laatste tijd geniet ik met onze Hebreeuwsleesgroep bijna elke dag van de op Internet verschijnende korte lesjes bijbelhebreeuws van Piet van Midden, hoogleraar in Tilburg. ‘Eendagsvlindertjes’ noemt hij ze. Je leert ervan dat je vreemde stukjes tekst niet moet overslaan maar juist extra aandacht moet geven. Het is net als met haast alles: wat eerst ‘raar’ overkomt, bevat meestal een wonderlijk geheim.

Deurwaarder
In onze al jaren bestaande gespreksgroep hadden we vorige week een heel bijzondere gastinleider met een nogal speciaal onderwerp: ‘het deurwaarderschap’. De meesten van ons wisten daar -gelukkig?- niets van af. Het werd ons vooral duidelijk gemaakt dat een incassobedrijf wezenlijk iets anders is als een door de koning aangestelde deurwaarder, die (net als een notaris) een juridische macht bezit en die alleen in werking treedt als een ‘zaak’ voor de rechtbank is geweest en het vonnis ten uitvoer moet worden gebracht. Dat heet ‘executie’! Volgens onze inleider kan dat beter met een verstandig gesprek dan met de botte bijl!

Echtvereniging e.d.
Gisteren gingen de liturgische lezingen in de meeste kerken over het huwelijk en de echtscheidingsproblematiek. Ik ben mijn preek daarover begonnen met me te excuseren: Kan een celibatair, dus een niet-ervaringsdeskundige, daar wel zinvol over spreken? Toevallig kreeg ik tijdens de voorbereiding van mijn homilie daags tevoren bezoek van iemand die ik deze vraag alvast kon voorleggen. Hij zei: Nou ja, eigenlijk kun je daar beter iemand anders over laten preken. Maar doe het toch maar zelf, want jij staat er misschien wat objectiever tegenover dan iemand die beïnvloed wordt door zijn/haar eigen ervaring, positief of negatief. Ik heb er dus toch over gesproken, maar meer om de bijbelteksten die aan de orde waren, uit te leggen.

Hoevinudie?
Zegt een vrouw tegen haar man: ‘Ik houd heel veel van mijn partner!’.
Zegt de man: ‘Ben ik dat?’.