Boomgaard – Tuinhuis – Tour – Televisie – Hoevinudie?

Boomgaard – Tuinhuis – Tour – Televisie – Hoevinudie?

Hoogstamboomgaard
Mijn Oma kwam van een boerderij met een prachtige boomgaard bij Ilpendam (De Purmer). Vorige week ben ik gaan kijken of die er nog was. En ja hoor: intussen als beschermd erfgoed onder de hoede van de Vereniging voor Hoogstamvruchtbomen en opnieuw tot ontwikkeling gebracht. Allerlei ouderwetse soorten die voor de moderne economie niet aantrekkelijk meer waren worden daar in ere gehouden. Ik plukte een appeltje voor thuis en vroeg in mijn familie of ze wisten wat voor soort. Niemand wist het, ikzelf ook niet. Geen Jonagold of Granny Smith. Toch eens informeren in Zwaag.

Tuinhuis
Tour Onze Soekka (bijbels voor ‘tuinhuis’) doorstaat in deze coronacrisis met glans de opgelegde voorschriften. Je kunt er met tien man prima op veilige afstand van elkaar zitten, zoals we elke maandagochtend doen. Toch staat onze Hebreeuwsleesbijeenkomst voorlopig stil omdat je voor een studiegroep met boeken op tafel dicht bij elkaar moet zitten. Zeker nu de corona weer de kop op steekt, wordt er veilige afstand geëist. Gelukkig kunnen we onze Hebreeuwskennis ook enigszins op peil houden via de computer. De meesten van onze groep volgen de Tilburgse hoogleraar Piet van Midden die ons iedere werkdag een bijbeltekst voortovert en uitlegt. Hij noemt ze ‘efemeriden’ wat eendagsvliegen betekent. Maar ik sla ze op om ze te kunnen napluizen!

Tour
Mede door het eigenaardige maar bewonderenwaardige karakter van Dumoulin en het veelbelovende talent van onze Sloveen volgden velen van ons thuiszittend de verrichtingen van de ‘Nederlandse’ ploeg. Dat een andere Sloveen er met de grootste eer vandoor ging was volledig verdiend. Het gaf aanleiding tot interessante beschouwingen over het verschil tussen ’alles onder controle’ en ‘spontaan talent’. Sociologisch, filosofisch en zelfs theologisch een boeiend thema!

Televisie
Afgelopen weekend was ik weer eens bij mijn zus in Rotterdam en we bespraken ons leven. We waren het er over eens dat je als ouderen in deze coronatijd moet uitkijken dat je niet televisieverslaafd raakt. Soms – niet altijd – valt er heel wat te beleven via de tv. Van de week was ik soms druk aan het schakelen tussen Politiek Den Haag en de Tour de France. Van de andere kant: ik hoop dat er in de komende oktobermaand ook de nodige actualiteiten te volgen zijn, want alleen computer, telefoon, krant en boekenkast lijken soms niet genoeg. Hoe hadden oudere mensen dat vroeger?

Hoevinudie?
Indiaas spreekwoord (Gerarduskalender 10 november):

Bekommer je drie jaar niet te veel om een ongelukkige tijd: het wordt een zegen.