Chagall – Bruiloft – Operatie – Vakantie – Hoevinudie?

Chagall – Bruiloft – Operatie – Vakantie – Hoevinudie?

Chagall
Met graagte zal ik -als de coronatijd voorbij is- weer deelnemen aan de studiegroep Hebreeuws die bij mij in de tuinruimte (Soekka!) elke maand bijeenkwam om de Bijbel in de grondtalen ervan te lezen en te ontdekken. Daardoor leer je heel anders dan de meesten te vinden wat er in het gewijde boek bedoeld wordt. Laat ik nu verleden week van een meelevende parochiane voor die bijbelgroep een zevental afbeeldingen cadeau krijgen van de ramen die de grote joodse kunstenaar Marc Chagall heeft beschilderd in het Hadassah-ziekenhuis in Jerusalem? Daarop staat ‘de zegen van vader Jacob over zijn zonen’ uitgebeeld zoals die in Genesis 49 wordt vermeld. Een geheimvolle tekst, dus Chagall kon zijn fantasie de vrije loop laten. Ik hoop dat onze studiegroep gaat proberen de betekenis van tekst en schildering te achterhalen.

Bruiloft
Sam en BabetteVorige week hadden we weer eens een trouwfeest in de familie: de oudste zoon van onze jongste broer heeft een lieve studiegenote gevonden om mee door het leven te gaan. Omdat ze beiden in Wageningen biologie gestudeerd hebben, was het feest daar in de buurt, in Oosterbeek, en volop in de natuur. Er waren veel jongeren en leeftijdgenoten aanwezig, ook bij de geestelijke plechtigheid, en wij als ‘ouderen’ hadden echt het gevoel dat er een nieuwe generatie op komst is om ons te vervangen als onze tijd erop zit. Corona voorbij, een nieuwe toekomst tegemoet.

Operatie
Eindelijk is het zover: op 8 juli aanstaande word ik in het Hoornse ziekenhuis geopereerd aan mijn pijnlijke rug en rechterbeen. Door de corona heeft het lang geduurd voor ik aan de beurt kwam, maar nu ben ik blij dat ik van de wachtlijst afkom. De dokter zei dat hij mij had gekeurd en bevonden dat ik op mijn leeftijd lichamelijk nog sterk genoeg ben om zo’n operatie te ondergaan. Ik ben in mijn leven wel eens meer buiten bewustzijn gebracht en dat ging geheel probleemloos, dus daar zie ik niet tegenop.

Vakantie
Voor heel wat mensen zijn de komende maanden hun vakantieperiode. Vroeger vond ik het altijd een beetje vreemd dat zoveel mensen tijd hadden om zich te ontspannen terwijl bij ons thuis alle krachten werden ingezet om de jaarlijkse oogst binnen te halen en mijn vader met mijn broers nog vroeger opstonden en harder werkten dan anders. Ook de meisjes werden ingeschakeld bij de agrarische zomerdrukte. Een reisvakantie zit er dit jaar voor mij niet in, maar de Tour de France en de Olympische Spelen zullen veel goedmaken.

Hoevinudie?
Confucius: Van nature horen we bij elkaar: we zijn zusters en broeders. Maar door opvoeding en volwassenwording worden we vaak vreemden en groeien we uit elkaar.