Collega pastor Koning + – Medisch –  Buurtzorg – Vos – van Dullemen – Hoevinudie?

Collega pastor Koning + – Medisch –  Buurtzorg – Vos – van Dullemen – Hoevinudie?

Collega pastor Koning
Velen in en om Hoorn zullen deze dagen verdrietig zijn om het overlijden van pastor Gerard Koning, van wie ik vele jaren in Hoorn collega proximus mocht zijn. Hij had een ander karakter (en een andere theologie?) dan ik maar we konden het goed met elkaar vinden, hij vanuit de Koepelkerk, ik vanuit de Engelbewaarders in Hoorn-Noord. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de twee parochies van Hoorn omgevormd om met die van de Risdam, Grote Waal en Kersenbogaard één gevarieerd geheel te gaan vormen en dat lukte goed, mede door de soepele bekwaamheid van Gerard Koning. Later was hij een voorbeeldig pastor in Wognum. God hebbe zijn ziel.

Medisch
Er staan me de komende week (13-14 juli) twee medische behandelingen te wachten: een afsluiting van mijn blaasproblemenopknapbeurt (urologie) waar ik goed doorheen ben gekomen en een om mijn gehoor te verbeteren via een kleine bot-operatie (BaHa-methode) waardoor ik -naar ik hoop- weer beter mee zal kunnen doen aan groepsgesprekken. Nu ik weer wat beter eet en slaap, vinden de behandelaars me geschikt voor zo’n update van mijn gezondheid. Ik hoop natuurlijk dat alles goed zal lukken.

Buurtzorg

Buurtzorg
Vanwege mijn leeftijd en mijn daarmee afnemende gezondheid kwam ik in aanmerking voor de goede zorg van onze plaatselijke Buurtzorg. Ik ben daar zeer dankbaar voor want uit die hoek kwamen allerlei adviezen over hoe je – als-man-alleen – je huishouden kunt verbeteren en moderniseren. Bovendien word je dan deelgenoot van een gezellig soort contact. Een van de resultaten was: een nieuwe koelkast. Niet alleen handiger ingedeeld maar ook veel energiezuiniger! En elke dag vers eten, thuisgebracht door deskundigen die onder toezicht staan van de Buurtzorg. Alles prima geregeld, wat leven we toch in een voorbeeldig land!

Erik Vos en Inez van Dullemen
Bij gelegenheid van mijn dubbeljubileum op 8 juni jl. kreeg ik -behalve bloemen van het Bisdom en van de DANTEclub naast hartelijke kaarten en wensen van anderen, waarvoor hartelijk dank- van een van mijn broers het pas verschenen boek(je) van regisseur Erik Vos over diens grote liefde: Inez van Dullemen. Haar kende ik als voorbeeldig schrijfster van puike Nederlandse literatuur, van hem heb ik toneellessen gehad toen ik de bevoegdheid dramatische expressie mocht behalen aan de UVA in het pas opgerichte instituut voor Dramaturgie aan de Nieuwe Doelenstraat. Met hem op de achtergrond heb ik de toneeltraditie van Hageveld (samen met Piet de Reus) mogen moderniseren. Vos was een vernieuwer op basis van improvisatie en authenticiteit. Zijn overgang van de Gijsbrecht naar de Spaanse Brabander heb ik van binnenuit meegemaakt. Zijn boek over de dementwording van zijn vrouw heeft me zeer ontroerd.

Hoevinudie?
Jij die je krachten geeft
om aarde en hemel te hoeden
jij met de last op je schouders
te zorgen voor lichaam en ziel:
ik schenk je de zevende dag
om jezelf te hervinden
dag van rusten maal rusten
en dat wij vinden elkaar

Laatste lied van Huub Oosterhuis (2022)
op muziek gezet door Tjeerd