Coronakermis – Belastingdienst – Etymologie – Koeman – Hoevinudie?

Coronakermis – Belastingdienst – Etymologie – Koeman – Hoevinudie?

Coronakermis
Van verschillende kanten hoor ik dat de Hoornse kermis dit jaar vanwege de omstandigheden wel beperkt maar toch geslaagd genoemd mag worden. De Lappendag en de Kermiskerkdienst haalden het niet bij vroeger, maar voor de kinderen schijnen er extra attracties beschikbaar te zijn geweest o.a. op het grote leegstaande occasionsparkeerterrein van het voormalige Geerling & Winkelaar- bedrijf. Zo konden, vóór de scholen weer begonnen, de beentjes toch nog van de vloer en de euro’s uit de knip.

Belastingdienst
Bij alle verwijten die er de laatste tijd richting Belastingdienst gaan omdat sommigen van ons slachtoffer zijn geworden van een agressief en onzorgvuldig beleid van die kant, wil ik toch even kwijt dat mij dit jaar iets van het tegenovergestelde is overkomen. Toen er in verband met de overgang van mijn huis (de voormalige pastorie van Hoorn-Noord) naar een ANBI-stichting een nieuwe taxatie moest worden gemaakt, bleek dat de WOZ-berekening van de laatste jaren veel te hoog was uitgevallen. Uiteraard ging mijn belastingadviseur er achter heen om mijn daarop gebaseerde jaarbetalingen gecorrigeerd te krijgen. Er werd -in een langdurend onderzoek, dat wel- uitgezocht hoe het zat en uiteindelijk werd me keurig terugbetaald wat ik teveel had opgebracht in de laatste vijf jaar. Een meevaller waar ik na de corona best een aardige vakantie van kan betalen. Ere wie ere toekomt: in mijn geval was de Belastingdienst zoals hij hoort te zijn.

Etymologie
Ik herinner me nog hoe ik het op het seminarie leuk vond de afkomst van woorden te ontdekken. Bij voorbeeld dat het Latijnse ‘hortus’ terug te vinden is in het Duitse Garten, het Nederlandse Gaarde, het Engelse Garden en het Franse Jardin. Bij het koffiedrinken vroeg iemand van ons van de week, toen we het weer eens over het weer en de tuin hadden: ‘Waar komt eigenlijk óns woord ‘tuin’ vandaan?’ Niemand wist het. Het Etymologisch Woordenboek er dus bij gehaald en wat bleek? Het woord ‘tuin’ is verwant aan het Engelse woord ‘town’ en hangt samen met het werkwoord ‘tuijen’ wat ‘omheinen’ betekent. Weer wat geleerd!

Koeman
In ons huis zijn heel wat voetballiefhebbers gehuisvest. De promotie van Ronald Koeman kreeg algemene instemming. Hij werd zelfs ‘dapper’ genoemd, omdat hij het aandurft Messi te dirigeren en tot zijn recht te laten komen in zijn toch al ingewikkelde clubverband. Dat lijkt me de kunst van een coach: een elkaar bevorderende groepssamenhang te brengen in die eigenzinnige en ambitieuze talenten.

Hoevinudie?
‘De mensen van de oude tijd zijn eigenlijk als de mensen van tegenwoordig, maar de mensen van gisteren zijn niet de mensen van vandaag.’ (Marie van Eschenbach)