Dan of Dante? – De Rijp – mezen – feest – Poorthuis – IKEA – Hoevinudie?

Dan of Dante? – De Rijp – mezen – feest – Poorthuis – IKEA – Hoevinudie?

Dan of Dante?
Ik kreeg vanmorgen een uitnodiging om een lezing bij te wonen over het nieuwe boek van Dan Brown, de schrijver van ‘De Da Vinci-code’, over wie ik in deze rubriek en op mijn sitescripties al eens schreef dat hij mijn voorliefde niet had. Als eerste reactie had ik dus iets van ‘da’s niets voor mij’. Maar toen liet ik tot me doordringen dat de titel van zijn boek is ‘Inferno’ (van Dante) en dat het verhaal zich afspeelt op bijzondere plaatsen in Florence. Ik twijfel nog, maar misschien… Wie zal winnen: Dan of Dante?

De Rijp
Gisteren was het eindelijk prachtig weer. Ik ging met een vriendin een ritje maken naar De Beemster waar zij vandaan komt. We raakten voor we het wisten in De Rijp en toen we daar parkeerden, werd ons toegeroepen: ‘Komt u voor het concert?’. We waren beland bij het oude Lutherse kerkje waar we meteen konden gaan genieten van een heerlijk gitaar-fluit-cello-programma met een lekker drankje erbij. Bij zoiets denk ik altijd aan het lied: ‘Dat ’s Heren zegen op u dal’. ! Juni is voor ons goed begonnen!

Mezen
Even een laatste berichtje over mijn koolmezen. Na een weeklang gepiep was het plotseling stil rond het kastje. Ik dacht: óf dood óf weg! Met de ladder op inspectie dus. Wat bleek? Van de zes uitgekomen eitjes waren vijf bewonertjes uitgevlogen -ik heb hun uitvlucht jammergenoeg gemist- en was er één dood achtergelaten in het nog keurige nest. Nou ja, zo is moeder natuur toch weer aardig aangevuld. Wat me opviel was dat er geen eierschaaltjes te vinden waren; die worden dus kennelijk ook keurig door de ouders naar buiten gewerkt.

Feest
Komende zondag vieren we hier mijn vijftigjarig ambtsjubileum. Alleen met geïnteresseerden natuurlijk, het is geen parochiefeest. Alles is geregeld. We doen het in drieën: eerst de viering, dan een stadswandeling voor mijn familie en tenslotte een besloten diner. Ik zie ernaar uit, maar het is natuurlijk wel het begin van mijn laatste levensfase! Gelukkig ben ik (en zijn wij, mijn broers en zusters,) nog goed gezond.

Poorthuis
Vóór het zover was, heb ik al eens voorspeld dat Marcel Poorthuis -ik heb zijn vader nog gekend!- een keer hoogleraar zou worden. Al was het maar omdat zijn vader altijd zo trots op hem was. Nu is het zover: hij werkt aan de interreligieuze dialoog op de theologiehogeschool van Tilburg. Vanmorgen stond er een kort artikel van hem in Trouw waar ik het woord voor woord grondig mee eens was. Dat het hoog tijd wordt dat er nu eens iets van de modernere en bredere theologie doorkomt op de televisie. In plaats van dat steeds maar benadrukken van bedevaartsplaatsen en boordjesclerici door de KRO en het afstand nemen van de Islam en van andere religies door de NCRV. Waarom laten jullie ‘religie’ op tv toch steeds over aan atheïsten als Pauw en Witteman? Hij noemt een hele serie onderwerpen waarbij religieuze verdieping raakt aan de actualiteit en daar een waardevolle bijdrage aan kan leveren. KRO en NCRV: kom uit de bedstee!

IKEA
Op mijn Historische Kalender las ik vandaag de achtergrond van het alom bekende IKEAbedrijf. De oprichter, Ingvar Kamrad (1926), kocht als jongen doosjes lucifers op voor een prijs die één cent lager lag dan de prijs waarvoor hij ze vérkocht. Daar word je rijk van als het er veel zijn! De merknaam komt van zijn vóór- en achternaam en van zijn vaders boerderij (Elm) en zijn geboortedorp (Agun). Via potloden en kerstverlichting kwam het tot meubels. Dat hij als jongeman actief betrokken was bij de Nazi-jeugd, heeft hij later betreurd.

Hoevinudie?
Komt een geraamte bij de dokter. Zegt die arts: ‘Kon u niet eerder komen?’.