Dantegroep – Politiek – Grafieken – Vakantietijd – Hoevinudie?

Dantegroep – Politiek – Grafieken – Vakantietijd – Hoevinudie?

Dantegroep
In zekere zin tot ons verdriet is er nogal wat verandering gekomen in de samenstelling van onze Hoornse Dantegroep, die zich stort op de hoogtepunten van de klassieke literatuur. We gaan binnenkort samen het Gilgamesj-epos en daarna de Metamorfosen van Ovidius lezen en bespreken. Drie leden hebben we intussen ‘verloren’: één door een diepbetreurd plotseling overlijden, één door het gevoel van toch niet goed bij de groep te passen en één door overjarigheid. Maar gelukkig hebben we al twee nieuwe leden binnengehaald, beiden afkomstig uit het medische circuit. Vroeger moesten artsen Latijn hebben gehad in hun middelbare school-pakket, ik weet eigenlijk niet of dat nog zo is. Voor het lezen van Ovidius komt het kennen van de taal van de Romeinen goed van pas, maar voor Gilgamesj zal dat ons niet helpen. Gelukkig zijn er van beide boeken prima vertalingen beschikbaar.

Politiek
Met grote belangstelling volg ik de ontwikkelingen in de kabinetsformatie. Vooral het verdere gesprek tussen Pechtold en Segers -voor zover we daar iets van te horen krijgen- zie ik met spanning tegemoet. Omdat ik mezelf als christen-humanist beschouw en me afvraag of de genoemde twee zich ooit bij elkaar thuis kunnen gaan voelen. En hoe zit dat met Rutte en Buma?

Grafieken
Tot voor kort keek ik elke dag even op mijn computer na hoeveel belangstellenden er de dag ervoor op mijn website hadden afgestemd. De grafieken daarvan worden keurig door de provider bijgehouden. Maar sinds het begin van de lopende maand krijgt ook een andere grafiek mijn attentie: die van onze onlangs geïnstalleerde zonnepanelen. Ook daarvan wordt de opbrengst elke dag nauwkeurig geregistreerd en aan me doorgegeven. Het valt me op dat niet zozeer warme, maar vooral onbewolkte dagen het beste scoren: niet de temperatuur maar de lichtabsorptie (zie Van Dale!) brengt het meeste op.

Vakantietijd
Er wordt weleens geklaagd dat er in de vakantietijd zo weinig sociale activiteiten worden georganiseerd voor de thuisblijvers. De TV laat het ook nogal afweten: geen DWDD, geen Pauw, geen Buitenhof, geen Twee voor Twaalf, geen Per Seconde Wijzer enz., enz. Hier in Hoorn is gelukkig in het toeristenseizoen op loopafstand van alles te doen. Trouwens: met boeken, platen en Wikipedia kom je ook een eind. En binnenkort krijgen we Zomergasten en de Tour de France! Bovendien: betekent ‘vakantie’ oorspronkelijk niet ‘luiertijd’?

Hoevinudie?
Ik lees in de krant dat er afgelopen maandag in het Nieuwe De La Mar een ere-avond was voor Hans Dorrestijn. Daar had ik graag bij willen zijn. Verschillende artiesten zongen liederen op tekst van deze wonderlijke vogelspieder. Herman Finkers zong een echt Dorrestijnlied dat eindigt op deze onsterfelijke regel:
‘Positief, ik ben het graag, als het beperkt blijft tot vandaag!’