Den Bosch – Open Lucht-dienst – Murik – Werenfridus – Hortensia – Hoevinudie?

Den Bosch – Open Lucht-dienst – Murik – Werenfridus – Hortensia – Hoevinudie?

Den Bosch
Afgelopen zaterdag ben ik meegeweest met ‘een dagje Den Bosch’ vanuit onze Historische Vereniging Oud Hoorn. Elk jaar staat zo’n reisje op het programma -je moet er voor worden ingeloot- en de Brabantse Ho(o)f(d)stad leek me wel wat, vooral omdat in zo’n kader het historische een hoofdrol speelt. We hadden een boeiende gids die ons o.a. ‘de Broek van Den Bosch’ liet zien: het onbebouwd gebleven stuk natuurgrond waar Frederik Hendrik in 1629 zijn troepen verzamelde om de stad te veroveren op de Spanjaarden. De Sint Jans kathedraal kwam toen in protestantse handen en pas in 1810 heeft Napoleon persoonlijk ervoor gezorgd dat die kerk in de handen van de rechtmatige eigenaars terugkwam. De trots van Brabant! ’s Middags hebben we een vaartocht gemaakt door het ondergrondse water dat door de stad heenloopt, met deskundige uitleg. Wat valt er toch nog veel te ontdekken, zelfs in ons eigen land!

Open Lucht-dienst
Op zondag 22 juni werd er tijdens de Hoornse Muziekdagen een liturgische openluchtviering gehouden op de Rode Steen, uitgaande van de plaatselijke Raad van Kerken. Uitstekend georganiseerd -we troffen prima weer zodat we niet de Koepelkerk in hoefden te vluchten- en inhoudelijk, zowel muzikaal als wat de preek betreft, heel boeiend. Er was een grote opkomst en ik was blij dat ik er bij kon zijn.

Murik
Ik zou mijn vaders gezicht wel eens willen zien als hij mijn tuinzitpleintje kon bekijken. Vroeger bij ons thuis vond hij het m.i. lieflijke murikplantje dat overal waar het kruipen kon vrolijke, tere bloemetjes vertoonde,  “onkruid”, “kwaad”, “weg ermee”! En wij maar zeggen ‘Pa, onkruid bestaat niet!’. Nu zit ik bij mooi weer op een tapijt van murik. Hij zal wel zeggen: ‘Onkruid vergaat niet!’.

Werenfridus
Afgelopen woensdag mocht ik in de Oosterkerk voorgaan in de jaarsluitingsviering van de sg Werenfridus. Vroeger werd je als leerling verplicht daaraan deel te nemen, nu verschijnen er bij zoiets alleen gemotiveerden. Er werd goed gezongen en mijn preekje kwam -volgens mij- ook goed over. Het thema was: ‘De reis van je leven’. Ik heb het idee dat u wel kunt raden wat ik daar ongeveer over gezegd heb!

Hortensia
Ook in mijn/onze tuin zijn de hortensia’s nu op het hoogtepunt van hun show. Vroeger was deze bloemenrijke struik -dacht ik- een beetje ‘ordinair’: een beetje chique tuin deed er niet aan, net als aan duizendschoon en gouters. Maar nu pronken zelfs de hoogste kringen ermee. Misschien ook omdat er veel meer variaties in zwang zijn gekomen. Waar de naam vandaan komt, is mij niet duidelijk. Hortus is Latijn voor tuin. Het woord voor tuin in haast alle Europese talen stamt ervan af, bij ons: ‘gaarde’. Maar kan het ook zijn dat Hortense de Beauharnais er iets mee te maken heeft?

Hoevinudie?
‘Zolang Arjen Robben bestaat, is er geen geen enkele reden om zelfmoord te plegen.’ (prof. dr. G. J. I. Weel)