Denkbeelden – Koude Voeten? – Netflix – Koken – Hoevinudie?

Denkbeelden – Koude Voeten? – Netflix – Koken – Hoevinudie?

Denkbeelden
Tot mijn verrassing bracht de post me vorige week volkomen onverwachts een -niet zo dik- boek met als titel ‘Denkbeelden’, geschreven door een klasgenoot van me van vroeger. In het begin van de jaren vijftig kwam hij in hetzelfde jaar als ik op het klein-seminarie in Heemstede: hij uit Den Haag, ik uit West-Friesland, hij uit de stad, ik uit een dorp, hij geschikt voor de opleiding daar, ik ook. Maar pas in de latere jaren leerden we elkaar echt kennen, eigenlijk pas toen we uiteindelijk in onze reüniegroep belandden. Hij ervaren in de moderne filosofie, ik enigszins in de taalkunde. Zijn boek heet ‘Denkbeelden’ en beschrijft behalve zijn levensloop de opvattingen van een heel aantal moderne filosofen waar hij zich in verdiepte. Ik heb het geconcentreerd gelezen, wat me ondanks de duidelijke schrijfstijl ervan nogal wat moeite kostte omdat ik niet zo erg filosofisch aangelegd ben en moeite heb met sterk theoretische taal. De denkwereld van ‘de doordenkers in onze tijd’ heeft me wel geboeid, ik ben er inwendig nog steeds mee bezig.

Koude voeten?
We zijn hier in en om ons huis druk bezig met het ecologisch up to date-maken van ons pand. Na de plaatsing van de zonnepanelen, het isoleren van de spouwmuren, het schilderwerk, de dubbele beglazing, het voegen van de gevels, de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie en de verbeterde opzet van de tuin worden nu de vloeren en de kruipruimten onder handen genomen. Daardoor gaan we behalve energie besparen ook de koude voeten die sommigen van ons in de winter hebben moeten verdragen, bestrijden. Vooral bij het ouder worden kan zoiets -hier spreekt een ervaringsdeskundige!- een ellende zijn en is een goede vloerisolatie vooral voor een benedenbewoner een weldaad.

Netflix
Al enige tijd ben ik geabonneerd op Netflix. Dat kostte me elke maand een aantal euro’s en ik maakte er eigenlijk nauwelijks gebruik van. Het voelde alsof anderen me overgehaald hadden en ik me weer eens had laten meeslepen met de ervaring van anderen, wat niet altijd wijs is. Ik stond op het punt mijn klandizie op te zeggen toen ik het nog eens probeerde. En ja hoor, ik heb nu al vier films gezien die me best aanspraken. Met onder andere enkele over koninklijke families die worstelden met de combinatie van standsverplichtingen en eigen levenskeus. De dramatiek daarvan gaat soms dieper dan een eenvoudig historisch verhaal en doet je, mij althans, nadenken over jezelf zijn in de wereld waarin je terecht gekomen bent.

Koken
Het is intussen juni en dat betekent ook de volle groei en bloei van de tuinen en de agrarische bebouwing. De prijzen in de supermarkten stijgen vanwege de economische omstandigheden, maar ik mag intussen volop gebruik maken van de verse producten van onze tuin, waardoor ik zowel mijn portemonnee als mijn vitaminenbehoefte tegemoet kan komen. Vooral voor sla, aardbeien, peultjes, komkommer, radijs en worteltjes hoef ik nauwelijks de deur meer uit. En dan te bedenken dat de meeste boomvruchten nog in de maak zijn.

Hoevinudie?
Veni Creator
Kom, heil’ge Geest, mijn hart bestralen
en in mijn dorre ziele dalen,
gelijk men u op Cinxendag
op de apost’len dalen zag!
Gezelle