Deze nieuwsrubriek – Noord-Zuidlijn – West-Fries leesplankje – Sport – Hoevinudie?

Deze nieuwsrubriek – Noord-Zuidlijn – West-Fries leesplankje – Sport – Hoevinudie?

Deze nieuw(tjes)srubriek
Vanmorgen begon de augustusmaand. Van 2018. Ik stel me alvast in op een nieuw seizoen. Omdat ik het gevoel heb in de julimaand voldoende geluierd en/of voor de tv gezeten te hebben vanwege voetballen en wielrennen om weer fris aan de gang te kunnen en willen gaan. Ook het schrijven van deze site-stukjes ga ik voortzetten met nieuwe energie. Dat komt mede door een column van Ben Tiggelaar op 9 juni in de NRC waarin enkele argumenten werden gegeven om het schrijven van levensaantekeningen te stimuleren. Het bijhouden van een soort ‘levenslogboek’ door ouderen schijnt heel gezondheidsbevorderlijk te zijn. De argumenten die hij gaf, waren:
1. Van schrijven bij het studeren (alleen of samen) word je creatiever en systematischer en het bevordert je formuleringsvermogen en je geheugen. En je wordt gevoeliger voor je lezers en kritischer op het punt van de inhoud en de spelling.
2. Je stemming wordt er blijer en jijzelf soms zelfs gelukkiger van, tenminste als het niet gaat om verplichte studiestukken. Minder stress, meer zelfvertrouwen, vooral als je schrijft over positieve ervaringen waar je dankbaar voor bent. Dan slaap je beter en ervaar je ook je relatiepatroon positiever.
3. Het schrijven helpt je bij het verwerken van negatieve ervaringen, het is dus therapeutisch. Voor je geest en je lichaam (je bloeddruk zakt ervan).
Zelfs als je geschrijf niet door anderen gelezen wordt!

Noord-Zuid-metrolijn
Ja hoor, ik heb hem uitgeprobeerd! Op een van deze warme dagen ging ik met de lijnbus van Hoorn naar Edam waar ik moest overstappen op die naar Volendam-Amsterdam-Noord-metrostation. Daardoor bereikte ik het beginstation van de pasgopende Noord-Zuid-metro. Want ik wilde de hele lijn meemaken en bij elk van de acht stations ook de omgeving verkennen. Hetgeen geschiedde: een bijzondere ervaring. Binnen de kortst mogelijke tijd heb ik ze allemaal ‘afgewerkt’ zowel van binnen als van buiten. Om te ervaren hoe je het gloednieuwe technische binnengebeuren in een ruim half uur kunt afwisselen met het historisch vertrouwde van de stad als je even boven komt. En dan die roltrappen! Geweldig. Ik hoefde nergens naar toe: het ging me alleen om het metrogebeuren. Maar zo ineens stond ik op de hoek Ceintuurbaan-Ferd. Bolstraat vlak tegenover de bioscoop Rialto waar  ik wel eens naar toe ga en waar je zo gezellig op het straatterras kunt zitten. Ik ben nu bezig erachter te komen welk metrostation je hebben moet voor een bepaald punt in de stad als je daar wezen wilt. Ik zag al dat haast overal waar je de metro uitkomt je richtingwijzers ziet naar bestemmingen in die buurt.

West-Fries leesplankje
In het Noordhollands Dagblad van 26 juli stond een afbeelding van het West-Fries leesplankje om kinderen via afbeeldingen het plaatselijke dialect te leren. Ik wist niet dat dat bestaan heeft. De woorden die erop voorkwamen waren o.a. fluus, pittig, keuvel, bouwer, kloet, keis. En weet u wat er ook tussen stond? WIEL in de betekenis van (volgens het woordenboek) ‘door dijkdoorbraak ontstane dijkomleg meestal met een daardoor gevormd meertje of waterkolk’. Daar is mijn familienaam Weel van afgeleid, een toponiem dus, verwant aan Waal. In mijn geboorteregio werd het woord niet als Weel maar als Wiiiil uitgesproken, met een lange i dus.

Sport- en TV-verslaving?
Toen het WK-voetbal eindigde, kwam ik haast automatisch terecht in de Tour de France. Op de TV dan. Vooral na het positieve slot daarvan ging ik haast de spanning en het gemak van de tv-sport missen. Gelukkig bestaan er andere en waardevoller dingen om je aandacht aan te besteden. Maar ik ben toch blij dat het E.K.-zevensportgebeuren in Glasgow en Berlijn aanstaande vrijdag gaat beginnen. Verslaafd?

Hoevinudie?
Komende vrijdag mag ik in woonzorgcentrum Betsy Perk voorgaan bij de eucharistieviering. Het thema van de preek zal zijn: Liever Jezus dan Christus? Ik zal proberen het verschil tussen die twee namen uit te leggen en dat ik meer een Jezus-zoeker ben geworden dan een aanhanger van het historische christendom. Als men me maar niet gaat uitmaken voor een Jezuïet! Ofschoon….sinds deze paus….