Euro – Tour – Uitvaarten – Dahlia’s – Scriptie? – Hoevinudie?

Euro – Tour – Uitvaarten – Dahlia’s – Scriptie? – Hoevinudie?

Euro
Aan het eind van deze maand ga ik met mijn zus Ria een rondrit maken door Denemarken. We twijfelen nog of we onze euro’s -althans een deel daarvan!- zullen omwisselen voor Deense kronen. Euro’s zijn toch algemeen bekend en worden (tot nu toe?) overal gewaardeerd zoals in mijn jeugd de dollars, zeker in de toeristenwereld. Maar ja: wat kleingeld, wat wisselgeld, wat fooiengeld… Ik twijfel, omdat ik de Denen wil inpeperen dat er niks mis is met de euro! Wist u trouwens dat het euroteken e= (maar dan in elkaar) teruggaat op de Griekse (!) e-psilon (kleine letter e) en dat de twee horizontale streepjes een poging zijn de stabiliteit van onze munt aan te duiden? Dus, Denen, sluit u aan!

Tour
Terwijl ik dit schrijf, volg ik met één oog de Tour de France op de Alpe d’Huez. Wat een spektakel! Bau en Lau zijn de nieuwe Ard en Keessie, maar dan in de zomer! Ik ben wel benieuwd of ze op hun vijfenzeventigste nóg zullen fietsen. Ikzelf doe er al een aantal jaren nauwelijks meer aan, terwijl ik vroeger per fiets tot diep in Duitsland doordrong. Alles op z’n tijd, zullen we maar zeggen.

Uitvaarten
Deze week ben ik betrokken bij de uitvaarten van twee trouwe en bekende Hoornse parochianen: Afra Kok-Bakker en Luc Grooteman. Op mijn leeftijd wen je aan afscheid-nemen, als het tenminste geen familie is. Maar toch… Afra maakte mooie en inspirerende schilderingen, waarvan er enkele in de bijruimten van de Engelbewaarderskerk mochten hangen. Luc heeft me enkele keren geholpen bij het aanschaffen van een andere auto. Hij was op dat gebied -zowel technisch als verkoopkundig- alom bekend als een vakman. Beiden hebben een geslaagd sociaal leven gehad. Dat gun je iedereen!

Dahlia’s
In onze tuin wachten we met spanning op het uitbreken van de dahliabloemen. Ze zijn bij mij wat laat. Sommige bloemsoorten zijn het slachtoffer van mode. Dahlia’s zijn een tijdje net als hortensia’s als ‘ordinaire’ planten gedenigreerd. Nu zijn ze ‘in’. Ik betrap mezelf erop dat ik nogal meega en meeging met dat soort vooringenomenheid. Om het allitererend te zeggen: ‘Weel, waai niet zo mee met de wind!’

Scriptie?
Ik heb weer eens een scriptietje klaar! Over ‘De pastorie van Onderdijk’. Maar er doet zich een probleempje voor: het verzoek ertoe kwam van de redaktie van ”t Magazointje”, het dorpshistorieblad van mijn geboorteplaats. Het lijkt niet correct de tekst nu al op deze site te zetten, terwijl pas in het volgend voorjaar het volgende nummer van het dorpsjaarboek uitkomt. Voorlopig dus nog niet “binnenkort in dit theater”.

Hoevinudie?
Komt een renner bekaf aan op de Alpe d’Huez. Gelukkig, hij heeft het gehaald. Rijdt er een ploegenauto naast hem met Theo Koomen erin, die hem door een open raampje toeroept: “Bauke, je moet ‘m nog een keer!!”.