Familie – LHBTIQ – Kermis – Jaarboek Hageveld – Hoevinudie?

Familie – LHBTIQ – Kermis – Jaarboek Hageveld – Hoevinudie?

Familie
Juist nu wij in onze familiekring de eerste twee van onze dierbare generatiegenoten hebben moeten afstaan, lijkt het wel of er overal een soort wake-up call gaande is aangaande het verwerken van onze eigen sterfelijkheid. Ik lees kranten en tijdschriften, ik volg de actualiteit via televisie en computer, ik doe mee aan gespreksgroepen en mailcontact: overal duikt het vrijmoedig zoeken naar en schrijven over de grenzen van onze leef-tijd en zelfs van onze aardse geschiedenis op. Of verbeeld ik me dat omdat ik bij de ‘ouderen’ ben gaan horen en ieder van ons een keer aan de beurt komt? Voorlopig probeer ik me meer te verheugen over de beleving mijn levensdagen dan me zorgen te maken over de nadering van de dood en het beperkte aantal vóór de komst daarvan. Wel besef ik dat het van wezenlijk belang is voor een mens onderdeel van een liefdevolle familie te zijn: in leven en in sterven.

LHBTIQ
Tot en met komende zondag is de LHBTIQ-week gaande. Onze aandacht daarvoor mag natuurlijk geen excuustruc zijn voor een onderliggend gebrek aan instemming met de doelstelling ervan: ruimte voor de diversiteit van mensen: ieder van ons is eigenlijk eigenaardig en toch soortgenoot. Zelfrespect en anders zijn-waardering zijn daarvoor nodig. Allebei.

Hoornse Kermis
Komend weekend zal de jaarlijkse kermis weer volop mogen losbarsten in de Hoornse binnenstad. Vanouds doen de kerken daaraan mee door een oecumenische kerkdienst te organiseren in de botsautootjesbaan. Hoe symbolisch! Na de coronaweggeslagenheid zal het voorspelde mooie weer er wel toe bijdragen dat Heineken niets te kort komt, tenzij je tijdig beseft dat de collecteschaal misschien een betere besteding van je geld is dan de beleggersportefeuille van de kapitalistische biergigant.

Jaarboek Reünisten Hageveld
Elk jaar, als de vakantietijd begint, verschijnt er een Reünistenjaarboek (achthonderd exemplaren) van het vroegere seminarie Hageveld waar ik vroeger leerling en leraar geweest ben. Vanmorgen kwam jaargang 2022 binnen en tot nu toe heb ik er gretig in zitten lezen. Niet alleen vanwege het artikel over ‘Seksualiteit in de jaren zestig’ (rooie oortjes!) maar ook vanwege de drie ‘In Memoriams’ waarin drie oud-collega’s worden herdacht. Prima geschreven door Hillebrand de Lange (geb. in Westwoud!). Ik wou dat ik het zo kon!

Hoevinudie?
Johan Cruijff: Ik maak eigenlijk zelden fouten, want ik heb moeite met me te vergissen.