Friesland – Verdunning – Schrijftijd – Tuin – Hoevinudie?

Friesland – Verdunning – Schrijftijd – Tuin – Hoevinudie?

Friesland
Dat was dus een goed idee van mijn zus. Ze stelde voor om alle Nederlandse provincies stuk voor stuk op het programma te zetten voor onze komende vakanties. We hebben er nu twee opzitten: Limburg -ons vorig jaar prima bevallen- en (voor dit jaar) Friesland (vorige week). We huren dan een ‘huisje’ met twee slaapkamers en keukenvoorziening -ze kookt graag!- zodat we eventueel ’thuis’ kunnen eten. Dat laatste komt er trouwens meestal niet van wanneer er in de buurt goede restaurants te vinden zijn. Dit laatste was dit jaar zeer het geval: we hadden ons genesteld in Terherne aan het Sneekermeer en daar hebben we gesmuld in de heerlijke plaatselijke eetgelegenheden, waar de bediening naar ons gevoel veel vriendelijker en zorgzamer is dan bij ons in het westen. En elke dag eerst uitslapen in de keurige, schone en moderne vakantiewoning, dan ontbijt met vers brood en een Fries eitje en dan een dagelijkse tourtocht door het Friese platteland of naar de voornaamste steden. Erg genoten! Het idee kwam zelfs bij ons op om volgend jaar weer naar Friesland te gaan, maar we besloten de variatie erin te houden: Zeeland is aan de beurt.

Bloedverdunning
Kort voor onze vakantieweek kreeg ik last van pijn op mijn borst bij het liggen: zoiets heet Boezemfibrilleren. Veel ouderen schijn er last van te krijgen. Gelukkig is het niet verontrusttend, maar je zit wel (je leven lang?) vast aan bloedverdunners en trombosedienst. De pijn is geheel verdwenen en die verdunnerij zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een beroerte of een hartinfarct. En aan pilgebruik wen je, zegt men.

Schrijftijd
Tijdens mijn vakantie ben ik niet erg toegekomen aan het verder schrijven aan het hoofdstuk over ‘Religie en Levensbeschouwing in Hoorn in de Twintigste Eeuw’ dat ik in het najaar mag (moet?) inleveren voor het jubileumboek van Oud Hoorn dat volgend jaar gaat verschijnen. De komende weken heb ik niet veel bijzonderheden op mijn agenda, zodat ik in de verdere vakantiemaanden die nu gaande zijn, flink hoop op te schieten met het schrijven. Het meeste materiaal heb ik nu wel binnen en ik heb al hele stukken tekst op klad. Het gaat er nu nog om te selecteren, leemtes aan te vullen en taalzwakheden weg te werken. En natuurlijk illustraties te zoeken en kader(tje)s te vullen om de leesbaarheid te verhogen. Ik heb er wel plezier in, maar moet mezelf natuurlijk soms dwingen niet te lang voor de tv te hangen vanwege voetbal, tennis en Tour.

Tuin
In deze periode van het jaar is het fruit aan het ‘zetten’. Ik geloof dat dat de term is voor het snel dikker worden van de groeiende vruchten aan de bomen. Na een week Friesland (met nogal wat regen!) kon ik duidelijk merken dat de groei er goed inzit: de appeltjes en de peertjes waren aanzienlijk omvangrijker geworden. Alleen mijn pruimen laten het dit jaar (weer) afweten. Ik denk dat mijn twee bomen hun tijd gehad hebben. Ik zal ze laten omhakken en vervangen. Gelukkig heb ik al twee jonkies in de opleiding. Die kunnen dan naar een voornamere plaats. Zo gaat het, zei de wijsgeer.

Hoevinudie?
We bezochten het planetarium in Franeker. Een van de belangstellenden vroeg aan de uitlegster: ‘Klopt dit allemaal precies met het echte planetenstelsel?’ ‘Jazeker’, zei zij, ‘heel precies!’. ‘Maar dit kun je tegenhouden!’ riep iemand. De wijsgeer knikte instemmend.