Fruit – Gurdjieff – Riolering – Auto? – Hoevinudie?

Fruit – Gurdjieff – Riolering – Auto? – Hoevinudie?

Fruit
Terwijl onze appel- en perenboompjes druk aan het ‘zetten’ zijn, maar natuurlijk nog te pril om al beplukt te worden, ging ik voor o.a. fruit naar de supermarkt. Druiven en perziken deze keer. Het hele jaar beschikbaar. Toen ik terugkwam en door de tuin mijn inkopen naar binnen torste, zag ik dat ik iets over het hoofd gezien had: aardbeien en kersen, rijp en plukbaar: het is juli en onze bakken en boompjes zijn niet groot maar wel goed beladen met nieuwe oogst. Zoiets geeft te denken. Moeten we het programma van de-natuur-dichtbij-ons vervangen door de economische handigheid van de internationale supermarkt? Of je seizoengevoeligheid bewaken en je aanpassen aan wat moeder natuur op het menu heeft staan?

Gurdjieff
Van mijn buur-broer kreeg ik een wonderlijk boek te leen: ‘Beëlzebubs verhalen aan zijn kleinzoon’ van de Russische schrijver George I. Gurdjieff. Een ‘kosmologisch epos’ over de relativiteit van ons tijdperk. Het gaat over het zoeken naar het universele plan van ons bestaan en het opsporen van een diepere zin waarvoor een wezenlijk resetten van onze geestelijke instelling noodzakelijk is. Er moet in ons brein veel worden uitgeroeid en veel worden ontdekt. Ik ben nog maar in het begin van het dikke boek en moest erg wennen aan de eigenaardige stijl: vaak alinea’s lange zinnen die toch betrekkelijk gemakkelijk leesbaar zijn en waarin zowel je verstand als je gevoel worden aangesproken. Zijn bedoeling is je te laten zoeken naar ‘het echte’. Ik ben druk bezig en er voorlopig nog niet mee klaar!

Riolering
Het leggen en inboren van een nieuwe riolering in onze straat vordert gestaag. Vooral voor de niet in onze buurt wonende autorijders is dat lastig, maar ook de voetgangers moeten extra uitkijken. Vorige week leek het of de veroorzaker van deze renovatie-onderneming afscheid nam: het plensde als vanouds en Hoorn-Noord stond weer in de krant als de wijk waar de kelders regelmatig onder- (of: over)lopen. Die tijd is binnenkort gelukkig voorbij.

Auto?
Door de coronaquarantaine, maar ook door mijn pijnbeenproblemen werd mijn autogebruik ernstig beperkt. Lopen en eventueel fietsen was voor mij ook niet echt op te brengen. Blijven over: openbaar vervoer en meerijden met een ander als chauffeur. Ook dit laatste deed ik niet zo graag, dus beperkte mijn autorijden zich tot supermarkt, kapper en apotheek. Ik kreeg wel het advies alles aan huis te laten bezorgen. Zelfs de kapper schijnt oproepbaar te zijn. Maar ik wilde toch wat eigen ‘uitjes’ volhouden. En mijn auto ook! Gelukkig is het nu eindelijk bijna mijn operatiedag: 8 juli.

Hoevinudie?
(uit het herziene Westfriese Woordenboek:)
Pestoor staat droug! (Betekent: De pastoor is met pensioen!)