Gezond? – Verzorging – Warmte – Tour – Hoevinudie?

Gezond? – Verzorging – Warmte – Tour – Hoevinudie?

Gezond?
Mijn items voor deze tweede juniaflevering van deze nieuwsrubriek zullen wat korter zijn dan anders omdat ik enkele dagen in ons Hoornse Dijklanderziekenhuis heb gelegen in verband met een urologische behandeling. Bij oud-worden horen kennelijk de nodige kwaaltjes en gelukkig is daar tegenwoordig wat aan te doen.
Meteen na mijn jubilea-dagen -60 jaar priester en 85 jaar mens- kon ik in het medisch circuit terecht en ben ik gelukkig goed opgeknapt. Nu nog een gehoorapparaat en voorlopig kan ik weer met u mee naar wat de toekomst ons brengen zal.

Verzorging
De opvang en de verzorging van ouderen en zieken in onze samenleving is opgezet op hoog niveau. Je kunt je afvragen of dat in de praktijk ook echt wordt waargemaakt. Mijn ervaring in de afgelopen dagen heeft me er werkelijk van overtuigd dat we terecht trots mogen zijn dat onze samenleving op dit gebied een voorbeeld is voor de andere landen: de inzet van al die mensen die daarbij betrokken zijn en waar ik -al was het maar een paar dagen- van mocht profiteren, maakte mij gewoon diep dankbaar en gaf mij een gevoel van grote bewondering. Leve De Zorg in Nederland!

Warmte
Intussen brak de zomer wel zeer nadrukkelijk door en hebben we voorlopig de warmste dagen sinds jaren. Onze tuin schreeuwt om water en gelukkig verwacht het weerbericht dat er buien op komst zijn. Een deskundige heeft me ervan overtuigd dat onze zonnepanelen op deze dagen maximaal leveren en dat we dat dan maar als een soort troost moeten verwerken bij het doorkomen van deze hittedagen. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel, zoals onze grote volksgeleerde ons al voorhield.

Tour
Met veel verwachting zie ik uit naar de Tour de France van dit jaar. Doordat ik voorlopig beter geen vakantiereis kan gaan maken in verband met mijn gezondheid, zal ik de televisie in het oog houden. Met vaak opkomende herinneringen denk ik terug aan hoe we op het seminarie vroeger, toen de tv net was uitgevonden: 1951-1957, al volop ingesteld waren om de Tour te volgen: krant, radio en tv en soms zelfs een Frankrijkreisje om aan de kant van de weg te staan, hielden ons aandacht gericht op de prestaties van Van Est, Wagtmans en de andere grootheden van toen, zoals nu op Matthieu van de Poel en de zijnen.

Hoevinudie?
Was het niet Godfried Bomans die erachter kwam:
Je kunt stilzitten en reizen tegelijk door televisie, grammofoon en boeken lezen!