Griep – Jonathan Sacks – De slimste(n) – Jongeren – Hoevinudie?

Griep – Jonathan Sacks – De slimste(n) – Jongeren – Hoevinudie?

Griep
Ja hoor, griep! Eigenlijk had ik het naar mijn gevoel nog zo slecht niet getroffen: geen corona gehad en goed geboosterd en daarna ingeënt tegen het griepvirus. Maar dat viel tegen: er speelde en speelt nog steeds een andere variant. Sinds mijn vijftiende nooit meer griep gehad of misschien niet in mijn geheugen opgenomen. Nu hebben de griepgeesten me goed te pakken gehad: een paar weken voelde ik me inderdaad belabberd: Geen pijn, geen benauwdheid, geen maagproblemen, dat allemaal niet, maar wel slapeloosheid, energietekort, vermagering door afwezigheid van eetlust. En verminderd concentratievermogen voor een goed gesprek, het schrijven van een briefje of een bijdrage aan deze nieuwsrubriek. Ik ben er nog niet helemaal vanaf, maar ben de bedneigingen en lusteloosheid goed doorgekomen. Mijn moeder zei altijd: ‘Griep is de grote schoonmaak van je lichaam.’ Zou het?

Het boek Numeri van Jonathan Sacks
De wetenschappelijk verantwoorde herschrijving van het Bijbelboek Numeri (Getallen, eigenlijk Bemidbar=In de Woestijn) van de Engelse Opperrabbijn en Hogerhuislid Jonathan Sacks is voor mij een topper voor mijn geestelijke ontwikkeling. Als je eindelijk eens wil weten wat de waarde is van het grondig lezen van de bijbeltekst voor je leven in deze tijd, kun je bij hem terecht. Hij kiest uit de tekst tien items, legt die uit vanuit de joodse cultuur van toen, en schrijft over elk daarvan een op onze tijd en problematiek toepasselijk ‘essay’ van niet veel bladzijden (soms maar vier) in een vlot leesbare en zeer precieze stijl. Ik las bv. het hoofdstuk choekat over de dood van Mozes’ zus Mirjam. Wat daar staat is voor mij een troost bij het verwerken van het sterven en verlies van twee van mijn zussen die mij en anderen zeer dierbaar waren en blijven.

De Slimste(n)
Volgt u ze ook? Ik wel, zo vaak mogelijk. Wat me daarbij de laatste tijd is gaan opvallen, is het verschil in de goedgekeurde kandidaten. Niet zozeer in het verbazingwekkende ‘niveau’ van hun algemene ontwikkeling, maar veel meer de variatie in presentatie en overkomen op tv. Soms uitermate saai en eigenlijk ongeschikt als blikvang(st)er, terwijl televisie toch eigenlijk een visioneel medium is, waar bewegelijkheid, kleding, gezichtsexpressie en uiterlijk gedrag van groot belang zijn voor kijkers en kijkcijfers. Daartegenover staan de creatievelingen die een originele presentatie opbrengen, sommigen zelfs te nadrukkelijk. Ik vind het boeiend zo’n variëteit van mensen mee te maken, al is het in de ingeperkte vorm van het tv-kader en de opzet van het spel.

Jongeren
Nadenkend over de problemen in het tegenwoordige middelbare onderwijs merk ik dat ik een vooroordeel moet opgeven. Namelijk dat jongeren veel te leren hebben van ouderen. Ik heb dat zelf zowat mijn hele leven wel gedacht en zelfs ondervonden en het zal tot op zekere hoogte nog wel zo zijn, maar sinds kort besef ik dat er zo’n andere wereld aan het opkomen is dan waarin ik ben grootgebracht, dat ouderen buitenstaanders zijn geworden. Althans op onderwijsgebied. Jongeren kunnen beter terecht bij leeftijdgenoten die beter zijn in het vak waar het om gaat. Gelukkig niet op het gebied van sociale vaardigheid en het maken van contact. In mijn familie snakken veel (klein)kinderen naar het contact met hun grootouders, voor zover die er nog beschikbaar voor zijn. Meestal wederzijds. Emotioneel generatiecontact is zeker wezenlijk bij volwassenwording, maar of dat ook (nog) gezegd kan worden van rationele kennisoverdracht, valt volgens mijn steeds meer te betwijfelen.

Hoevinudie?
Griep
Als je moet…
gaat het goed!