Groepscontact – Oog-oor – Renovatie – Brexit – Hoevinudie?

Groepscontact – Oog-oor – Renovatie – Brexit – Hoevinudie?

Groepscontact
Gisteren sprak ik een naamgenoot die me vroeg hoveel groepscontact ik nog had. We hadden het over ouder worden en of je je dan eenzamer gaat voelen. Hij -jonger- zat nog volop in zijn werk, ik -ouder- veel minder. Maar toen ik eens naging bij hoeveel ‘groepjes’ ik nog hoor (afgezien van huisgenoten en familie) bleek dat die niet op één hand te tellen waren. Het een meer literair, het ander meer religieus, taalkundig, sociaal of voor de gezelligheid. Ik kwam op acht. Soms ’s avonds, soms in de loop van de dag. Of deelname aan zoiets je minder eenzaam maakt -ik denk van wel- durf ik niet in het algemeen te stellen, maar ik heb wel het idee dat het sociale contact dat men vroeger misschien meer in de kerk zocht, tegenwoordig vaak in een van de vele gespreks- of verdiepingsgroepjes wordt beleefd. En ik herinner me dat we dertig jaar geleden in de parochie Hoorn-Noord al aan groepshuisbezoek deden!

Oog-oor
Van de week was ik weer eens in ‘het Dijklander’ om mijn oren te laten ‘purgeren’. Vanwege een familiair-genetische kwaal loop ik al jaren rond met nogal smalle oorbuizen die alleen een specialist goed schoon kan houden. Medelijden is niet nodig: ik ga er met genoegen op af en word altijd keurig ontvangen en behandeld. Hopelijk zal dat ook zo zijn bij een binnenkort volgend ziekenhuisbezoek: staaroperatie. Mijn linkeroog is aan een nieuwe lens toe. Dat is wel een grotere ingreep dan een oorbuisschoonmaakje (scrabble!) maar ik hoor overal dat ook dat tegenwoordig een fluitje van een cent is en dat het effect is dat er een wereld voor je open gaat. Ik heb er bijna zin in.

Renovatie
Ons pand -de vroegere pastorie van Hoorn-Noord die nu door de stichting ‘Margriet’ wordt beheerd- had nogal wat achterstallig onderhoud. Er moest dus een hele renovatie plaatsvinden, waar we nu volop inzitten. Nieuwe dakbedekking onder de zonnepanelen, muurisolatie, dubbel glas in alle ramen met daaronder gemetselde onderbouw, hal gerenoveerd en oude schilderijen en posters vervangen door het mooie Mariabeeld dat we van de voormalige Engelbewaarderskerk in bruikleen en verzorging hebben, nieuwe verwarmingscentrale, sommuge kamers nieuw ingericht, te hoge bomen flink ingekort, tuin winterklaar gemaakt en binnenkort een gedeeltelijke tuinoverkapping bij mijn woongedeelte enz. enz. Het huis is uit de late jaren vijftig maar kan de nieuwe eeuw aan met gemak!

Brexit
Met stijgende verbazing en ergernis volgen we hier in ons huis net als zovelen in Europa de gang van zaken in Engeland (enge-land?). De ergernis komt vooral op als we ervan begrijpen dat een kleine patriottistische groep van de conservatieven tegen de wens van de meeste jongeren in het vroegere ‘Land of Hope and glory ruling the world’ wil gaan herbeleven. En daartoe de macht schijnt te hebben! Zonde van het prachtige land! Voorlopig zullen ze mij er niet meer zien.

Hoevinudie?
Overgenomen van een van de kranten die ik lees:
Een mevrouw die pas weduwe is geworden, staat bij het graf van haar man. Komt er een andere mevrouw langs die haar vriendelijk aanspreekt: ‘Oh, heeft u hem nog maar kort geleden verloren?’ ‘ De weduwe knikt ja. Reageert de ander: ‘Wat een gedoe, hè?’.