Hamburg – WK en Tour – Westfrisiaweg – J. Poststraat – Hoevinudie?

Hamburg – WK en Tour – Westfrisiaweg – J. Poststraat – Hoevinudie?

Hamburg
Ik was er vroeg bij dit jaar! Terwijl de voetbalwereldkampioenschappen nog volop gaande waren en de Tour de France -deze keer gewoon in Frankrijk- begon, ging ik al met mijn zus voor een korte vakantie naar een vriendin in Hamburg. Wat een stad! Op school leerden we vroeger dat Bremen en Hamburg de grote Hanzehavensteden van Duitsland waren, maar Bremen is tegenwoordig duidelijk ondergeschikt geraakt aan het machtige Hamburg met zijn oplopend inwonersaantal van tegen de twee miljoen. Vooral het Elbphilharmoniegebouw maakte veel indruk op ons, niet zozeer om de muziek (we hebben geen concert bijgewoond) maar wel om de architectuur. Als een schip van blauwachtig glas liggend in het havenwater op een fundament van bakstenen. Na de hoogoplopende roltrap kon je nog om het hele gebouw heen lopen in de buitenlucht, zodat je aan alle kanten de haven kon ervaren. En nooit gedacht dat doorzichtig glas ook een stevig bouwmateriaal kan zijn. Mede door het superieure weer hebben we ten zeerste genoten!

WK voetbal en Tour de France
Thuisgekomen weer gauw voor de buis. Met veel andere Hollanders overgeschakeld naar het fan-schap van België. En na de halve halvefinale naar dat van Kroatië. En misschien daarna dan toch maar naar de EU-mijdende Engelsen. Wat betreft de Tour: de eerste étappes waren saai, dus wachten maar tot Dumoulin losbreekt. Zomer en sport lijken me wel steeds meer te interesseren. Dolce far niënte?

Westfrisiaweg
Vanaf 1969 was men bezig hier in Westfriesland een betere weg te creëren tussen Alkmaar en Enkhuizen. 420 miljoen is er aan besteed en binnenkort is hij klaar. Vier tunnels en negen rotondes zijn erin verwerkt. Er zijn 1700 nieuwe bomen bij aangeplant en er is 10 kilometer geluidsscherm aangebracht (hoofdzakelijk van een soort lichtbruine materie). Er deden zich tijdens de aanleg nogal wat problemen voor: de slappe ondergrond (vruchtbare Westfriese polderklei!) moest worden geëgaliseerd en eerst inklinken voor het asfalt eroverheen kon. Persoonlijk ben ook ik blij met de nieuwe situatie: ik moet nogal een naar De Streek, naar Wervershoof en naar Alkmaar-Bergen.

Johannes Poststraat
Intermaris, onze Hoornse woningbouwvereniging, is de laatste tijd druk bezig met de vervanging van verouderde zestiger jaren-woningen. Binnenkort zijn onze overburen aan de Johannes Poststraat aan de beurt. Wij, als buurtbetrokkenen, kregen een keurig geïllustreerd overzicht van wat er na de afbraak nieuw gebouwd gaat worden. De tegenwoordige architectuur van seriewoningen ziet er veel luxer uit en men zegt dat de inwendige voorzieningen ook veel keuriger en efficiënter zullen zijn. Begin volgend jaar start de nieuwbouw. Hopelijk krijgen onze panden, aan deze zijde van de Poststraat, geen last van schokken!

Hoevinudie?
Dit slotrubriekje van mijn site-nieuws bevat meestal -naar ik hoop- iets grappigs. Maar deze keer iets wat ik eerder verbazend vind. Men is onder leiding van de heer Joop van Diepen uit Oosterblokker bezig met een aangevulde heruitgave van Jan Pannekeets Westfriese Woordenboek van 1984. Elke Westfries mag/kan een bijdrage eraan leveren door een nog niet opgenomen dialectwoord in te sturen. Wat mij verbaasde was dat dr. Nicoline van der Sijs, dé grote deskundige op dit gebied, heeft geconstateerd dat er na 1950 een heel aantal Westfriese woorden is opgenomen in het erkende Algemene Nederlands omdat die ook buiten het Westfriese gebied in gebruik zijn geraakt. Enkele voorbeelden: klessebessen, knoert, rikketik, onwijs (in de betekenis: heel erg). Zo zie je maar weer: Westfriezen dragen bij aan de algemene Nederlandse cultuur!