Hebreeuwsgroep – Tip – Appels – Pleister- Hoevinudie?

Hebreeuwsgroep – Tip – Appels – Pleister- Hoevinudie?

Hebreeuwsgroep
Onze Hebreeuwsgroep staat vanwege de corona voorlopig stil. Maar op 5 oktober leefden we toch mee met de Joodse gemeenschap omdat het op die dag en in die week Sukkot d.w.z. Loofhuttenfeest was. Ons tuinhuis is, zoals ik u al eerder vertelde, soekka genoemd (het enkelvoud van Sukkot) omdat het ons doet denken aan het zo geheten bijbelse najaarsoogstfeest, waarbij in de Joodse cultuur de herfstoogst feestelijk werd gevierd in tenten die in de tuinen en op de platte daken waren opgeslagen. Het feest werd besloten met Simchat Thorah, De Vreugde der Wet, met veel dansen en zingen.

Tip
Tour In onze maandagochtendgroep werd een goede tip meegegeven aan de velen die lijden onder het saaie thuisblijven vanwege corona: Koop (of: krijg cadeau!) de nieuwste editie van de Bos-atlas!! Dan heb je een boeiende tijdverdrijver, want in vergelijking met de verouderde uitgave van je schooltijd is de tegenwoordige -behalve meer bij de tijd- een stuk rijker van inhoud en vormgeving door allerlei overzichten in kleur over haast alle aspecten van de wereld om ons heen. Zit stil en reis!

Appels
Ja hoor, ik heb weer met succes appelmoes gekookt. Ons kleine maar sterke boompje bracht meer dan vijftig volgroeide appels op en die heb ik geheel geschild en ontpit, zodat ik geen zeef nodig had. Het soort is mij niet bij name bekend, maar de smaak was volop biologisch. Wel flink suiker toegevoegd ten faveure van de smaak, maar of dat qua gezondheid door de beugel kan, laat ik graag aan de keuringsdienst van waarden over. Naderhand napeinzend over vroeger vroeg ik me af hoe we als kinderen appelmoes aten: naast het warme eten op het bord of als toetje op een glazen schoteltje? Ziet u nu: hoe ouder hoe diepzinniger!

Pleisters?
Oud worden komt met gebreken. Ik worstel met pijn in mijn rechterbeen van heup tot tenen. Dus kreeg ik van mijn huisarts een verwijzing naar een specialist en vier anti-pijn-pleisters. Die helpen wel wat. Wonderlijk eigenlijk: je moet ze één voor één een week laten kleven op je borst of bovenarm: ze regelen dan zelf hun uitstoot door je huid heen. Voorlopig liever niet autorijden want je wordt er duf van. Pas aan het eind van de maand kan ik bij de neuroloog terecht: zo lang is de wachtlijst. Nou ja, corona is erger.

Hoevinudie?
Deze keer drie:
1. Of een uur kort of lang duurt hangt af van de beleving. Daarin zit al het principe van de relativiteitstheorie. (Einstein)
2. Als je geen bal krijgt, kun je niet winnen. (Johan Cruijff)
3. Voor de Latinisten: Quis dives? Qui nhil cupit. Quis pauper? Avarus.