Hemelvaartsdag – Uitje 1 – Uitje 2 – Concilie? – Luthers Gregoriaans – Hoevinudie?

Hemelvaartsdag – Uitje 1 – Uitje 2 – Concilie? – Luthers Gregoriaans – Hoevinudie?

Hemelvaartsdag
Afgelopen Hemelvaartsdag heb ik met een gezellige groep Hoornse parochianen een Waddenboottocht meegemaakt. Na ontvangst in ons Westerzaaltje reden we naar Den Oever waar de boot al klaar lag. We bezetten meteen de voorplecht zodat we bij elkaar konden aanzitten en van onze meegekregen broodjes, fruit, snoep en drankjes konden genieten. Want zo’n zeereis vraagt heel wat van je, dus goed eten en drinken! Het was prachtig weer en we zagen na de kust van Wieringen: de Afsluitdijk (van de Noordzeekant uit gezien) met de sluizen naar en van het IJsselmeer en daarna het hoogtepunt van ons uitje: de bij eb uit het water geklommen zeehonden die zich uitluierden op de zandbanken. We kregen natuurlijk hooglopende ruzie of het zeehonden of zeerobben waren -er was er één die beweerde dat zeerobben altijd mensen zijn!- en moesten lachen om de hobbelende manier waarop ze in en uit het water kwamen, vooral toen een van ons dat probeerde na te doen! We voelden ons als op (een) schoolreisje.

Uitje 1: Volendam en Marken
Kort daarvoor was ik er ook al ‘op uit’ geweest: de Hoornse KBO-reis naar Volendam en Marken. De meesten -ik ook- waren al meermalen in Volendam geweest, dus Marken vonden we het meest interessant. Eigenlijk vooral omdat daar de oude huisjes zonder rooilijn nogal wonderlijk door elkaar heen staan. Maar ook omdat er daar nog volop mussen om ons heen zwierven, terwijl je die wakkere vogeltjes in Hoorn haast niet meer tegenkomt. Wat we op de terugweg heel interessant vonden was de rit naar Spijkerboor en de restanten van de Stelling van Amsterdam in de Beemster en alles wat de chauffeur/gids daarover vertelde. Geschiedenis is altijd boeiend en je kunt thuis er Wikipedia nog op naslaan.

Uitje 2: Het Alkmaars Archief
Kort daarna had ik weer een reisje: naar het nieuw ingerichte historisch Archief van Alkmaar en omgeving. De vroegere vakopleidingsschool (vlak bij het station) is helemaal heringericht en uitgebreid zodat je er nu in een moderne sfeer alles kunt opzoeken over de geschiedenis en de oudheden van het gebied van en rond Alkmaar. Het Westfries Archief in Hoorn mag er ook wezen, maar dat van Alkmaar is een volwaardige evenknie. En je kunt er ook een broodje gaan eten! 

Concilie?
Er gaan geruchten dat er in de komende jaren een nieuw Algemeen Concilie georganiseerd gaat worden. Dat schijnt de paus op zijn reis naar het Midden Oosten aan de orthodoxe hoofdpatriarch te hebben beloofd. Het zou gaan over de oecumene en de gelijkwaardigheid van alle christenen (en daarachter natuurlijk van alle gelovigen en alle mensen). Ik hoop alvast dat bij zoiets ook de protestanten volop zouden willen meedoen, want die hebben ook wel wat eenheid nodig!

Luther en Gregoriaans
Op 21 mei was hier in Hoorn in de Lutherse kerk een bijzondere inleiding te beluisteren: een wetenschappelijk gevormd musicoloog en scholadirigent vertelde -met ‘lichtbeelden’- boeiend en deskundig over ‘Luther en het Gregoriaans’. De liederen en de volkzang zijn bij Luther -meer dan wij vermoedden- gebaseerd op het Gregoriaans. Niet in het Latijn maar verwerkt in het Duits en dus in de Germaanse zangcultuur waar ook de Nederlandse onder valt. Wat hadden we in Roomse kring vroeger toch een verkeerd idee van de grote hervormer!

Hoevinudie?
Toen we in Den Oever van de boot afstapten, kwam er een vrouw naar het schip toelopen die naar de kapitein riep: “Hé, ouwe zeerob!”. Toen zei die ene eigenwijzerd tegen ons: ‘Zie je nou wel, zeerobben zijn mensen, zeehonden niet!’.