Herman + – Zomer – Vakantie – Koken – Coen – Hoevinudie?

Herman + – Zomer – Vakantie – Koken – Coen – Hoevinudie?

Herman
Voor de derde keer is onze leefgemeenschap getroffen door het plotseling overlijden van een van onze bewoners. Na Hassan (2014) en Kees (2016) is gisteren, 17 juni 2020, geheel onverwachts Herman Vetter op de leeftijd van 67 jaar aan een hartaanval gestorven in zijn appartement. Geboren in Indonesië – zijn vader was bij het KNIL- kwam hij op jeugdige leeftijd in Groningen wonen en na enkele relaties waaruit vijf kinderen werden geboren, betrok hij alleenstaand een woning bij ons aan de Loniusstraat. Herman hield van gezelligheid en sociaal contact en had veel vrienden en kennissen in Hoorn. Zijn plotselinge dood is een schok voor allen die hem kenden, vooral voor zijn familie en huisgenoten. Komende maandag wordt hij in Groningen bij zijn ouders begraven. We gedenken hem in ons gebed.

Zomer
Wat is het toch jammer dat de vreugde van deze mooie zomer verknoeid wordt door hitte en muggen en nog veel ernstiger door de corona-crisis. Gelukkig is de eerste golf mede door onze medewerking aan de genomen maatregelen tot bedaren gebracht en zijn we strijdvaardig voorbereid op een eventueel negatief vervolg. Laten we hopen op een spoedig beschikbaar vaccin en dat de warme zomer meehelpt de besmetting te kleineren. Sommigen zeggen dat nat en koud weer het virus bevordert: gelukkig hebben we een zomer die er wezen mag.

Vakantietijd
De viering van de vakantie komt er voor velen van ons dit jaar heel anders uit te zien. Mijn Rotterdamse zus en ik waren de laatste jaren stuk voor stuk de Nederlandse provincies aan het afreizen met behulp van een ter plaatse gehuurd vakantiehuisje. Vorig jaar was dat Noord-Holland in de omgeving van Schagen, dit jaar zou het Zuid-Holland zijn rondom Rotterdam. Maar we twijfelen of dat zou kunnen op steeds anderhalve meter afstand zonder getrouwd te zijn! We hebben een oplossing gevonden: a) wachten tot de coronagolf overwonnen is, b) als dat het geval is, is er vast nog wel een huisje te bemachtigen in de na-schoolvakantieperiode en c) lukt dat niet, dan wordt het slapen in Rotterdam en met de auto de plattelandsomgeving daar verkennen. Vakantie in eigen land: goed voor ons en voor onze economie!

Koken,
Mijn kookvaardigheid vliegt omhoog! Ik ben nu zover dat ik mijn handen niet meer omdraai voor asperges! Geschild, al of niet in partjes verdeeld zoals worteltjes en niet te gaar gekookt, vers gekookte aardappelen (kan ik!), gecombineerd met hardgekookte eieren en warmgesmolten boerenboter, peper en zout en warme plakken gerookte ham (rookvlees kan ook). Al doende leert man: ik had de eieren gebakken! Maar dat hoort niet, zegt het kookboek: ze moeten hardgekookt zijn. Het smaakte wel, maar volgende keer zal ik nauwkeuriger lezen (kan ik!).

Coen
Weer is er in ons Hoorn veel te doen om het beeld van Coen. Ik hoorde iemand zeggen: ‘Blijft dat gedonder ons elke generatie een paar keer parten spelen? Zet dat beeld aan de kant en niet langer op het centrumplein van Hoorn!‘ Zoals Erasmus in Rotterdam, Caesar in Rome, Wilhelmina op het Rokin in Amsterdam, Willibrord in Utrecht. Wat er dan op de Roode Steen moet? Geen individu, maar iets ter ere van de democratie, zoals op De Dam. Of een fontein zoals op het St. Pietersplein?

Hoevinudie?
Vanwege Herman en de anderen deze keer een bijbeltekst:

‘Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op: Zalig de doden die in de Heer sterven! Van nu af, zegt de Geest, mogen zij rusten van hun moeiten.’ (Openbaring 14,13)