Hitte? – Muggen – Boekenkast – Corona – Hoevinudie?

Hitte? – Muggen – Boekenkast – Corona – Hoevinudie?

Hitte?
Ik ben blij dat de droogte en de warmte waarmee deze zomer begon, (voorlopig?) voorbij zijn. Niet alleen onze tuin snakte naar regen, ook ikzelf voelde me bovenmate verhit -niet verdroogd, gelukkig- waardoor iedere stap een Mont Ventoux-bestijging geleek. Ik kan niet tegen hitte. Dat heb ik van mijn moeder. Als de zomer een hittegolf met zich meebracht, voelde ze zich ernstig ziek, zei ze. Terwijl ze kerngezond was en ze meestal niet overdreef. Ik ben dus erfelijk belast.
Maar vandaag is er een serie koele dagen begonnen volgens de voorspellers. Gelukkig: na zonneschijn volgt regen!

Muggen
Alsof  zomerhitte niet genoeg ellende is en Corona-lock down ook ’s nachts te voelen moet blijven, heeft de duivel muggen bedacht. Nergens goed voor, nooit in slaap en volmaakt geoutilleerd om aan iedere muggenklapper te ontkomen. Ik word er altijd gek van, terwijl ik dat normaalgenomen niet ben. Bij het opruimen van mijn boekenkast vond ik het boekje ‘Oma’s tips’. Ik meteen in het register gezocht: muggen. En ja hoor: blz. 63. Gelukkig had ik net verse uien gekocht, want volgens Oma ben je van alle ellende af als je een opengesneden ui op je nachtkastje legt. Niet dus. Maar toen herinnerde ik me tot mijn grote vreugde dat ik ergens nog een klamboe had. Gekocht in Malavi, toen ik daar op bezoek was bij pater Sijm. En ja hoor: hij werkt! Ik slaap er nu onder als onder een bruidsjurk. Als de nood het hoogst is …

Boekenkast
Zoals gezegd: ik ruim mijn boekenkast op (en in-!). Soms (Vaak?) blijf ik hangen. In een verouderde Atlas vond ik een bijgevoegd paper waarop de toename van de wereldbevolking vanaf het jaar 930 na Christus vermeld stond. Tot 2019. Ik geef de gegevens per eeuw aan u door: 930 A.D.: 236 miljoen, 1029 A.D.: 271 milj., 1128: 326 milj., 1227: 368 milj., 1326: 374 milj., 1425: 363 milj., 1524: 456 milj., 1623: 539 milj., 1722: 643 milj., 1821: 1080 milj., 1920: 1890 milj., 2019: 7714 milj. Dit geeft te denken!

Corona,
Mede door de berichtjes die ik u via deze site twee keer per maand doe toekomen, probeer ik u wat op te monteren bij het opbrengen van de moeite die de corona-pandemie ons kost. Natuurlijk weet ik wel dat zoiets niet helpt als je zelf of een dierbare echt ziek wordt -wat de meesten van ons gelukkig niet overkomt-, maar misschien kan een kleine opbeuring in elk geval je (uw) humeur een beetje doen opklaren. Ik probeerde bij voorbeeld ook mezelf in deze zware dagen wat te bemoedigen door eens op een rijtje te zetten wat ik allemaal nog wél kan en mag doen en tot mijn verbazing viel de lengte van het lijstje erg mee: boek lezen en boekenkast inruimen, alle tijd nemen om te koken, elke dag een stukje bijbel lezen, de krant(en) en tijdschriften, koffiedrinken, middagslaapje, in tuin (of op balkon) zitten, wandelen, muziek, tv, Google, fruit, telefoon, vogels bespieden, glaasje vóór het eten, muggen doden, brief of gedicht of artikel schrijven, boodschappen halen, buurpraatje, foto’s uitzoeken en sorteren, bureau opruimen …Ga zo maar door. Er zit vast wel iets voor u bij.

Hoevinudie?
Weer eens eentje uit een brief aan de autoverzekering:
“Bij mijn thuiskomst reed ik per ongeluk een verkeerde oprit in en ramde ik een boom die daar bij mij niet staat….”.