Hoorn 1900-2000 – Bergen NH – Peren – Adriaan van Ina – Hoevinudie?

Hoorn 1900-2000 – Bergen NH – Peren – Adriaan van Ina – Hoevinudie?

Hoorn 20ste eeuw
Mijn bijdrage aan het boek over ‘Hoorn in de vorige eeuw’ dat volgend jaar uitkomt b.g.v. het honderdjarig bestaan van de Historische Vereniging Oud Hoorn kost me heel wat hoofdbrekens. Gelukkig heb ik nu het mij toegewezen hoofdstuk over ‘Religie en Levensbeschouwing’ in eerste instantie klaar, zodat het werk eraan nu neerkomt op corrigeren, redigeren en illustreren, in samenwerking met de redactiecommissie. En soms doet zich daarbij een meevaller voor. Juist toen ik besloot om ook iets over het Hoornse Missiehuis van de Fathers van Mill Hill op te nemen, verscheen het uitstekende en informatierijke boek van father Piet Korse MHF over dit bijzondere onderwerp. Ik heb het met genoegen gelezen en verwerkt. Korse heeft er jaren nauwgezet aan gewerkt en een prima product afgeleverd waar ik dankbaar gebruik van kon maken.
Ook het boek van mijn oud-collega op Hageveld, Horinees Max Verbeek, dat ik vorige maand in Haarlem mocht presenteren, kwam van pas. Hij schrijft o.a. over rector Smulders van het St. Jansgasthuis en het Werenfridus-lyceum. Bedankt, Max! 

Bergen NH
Net toen de nu nog gaande prachtige nazomer van dit jaar op gang kwam, gingen we met een van ‘mijn’ gespreksgroepen ‘een dagje Bergen doen’. In het Monumentenweekend dus. Er was van alles te betreden en te bezichtigen. O.a. het Meerwijkpark aldaar waar de architectuur van de Amsterdamse School te bewonderen valt en waar mijn oudste zus ons de achtergrond van had uitgelegd onder het genot van heerlijke koffie en taart. Ook het Sterkenhuis en de Ruïnekerk heetten ons welkom. En met als dagafsluiting een gezellig diner in de open lucht op het terras van de Bergense golfbaan. Genoten!

Peren
Ja hoor, het is zover! Gisteren heb ik de peren uit mijn tuin geplukt. Een boom zo volgeladen… De opbrengst (ik bedoel: oogst!) bestond uit 79 (negenenzeventig!) gave en grote conference-peren naast 54 (vierenvijftig!) kleine, kromme en aangepikte. En dat van één boom! Die niet eens zoals in Psalm 1 aan het water groeit. Nu begrijp ik de uitdrukking: ‘een boom van een vent’.

Adriaan van Ina
In onze Hebreeuwsleeskring hadden we afgelopen woensdag heel wat te verwerken. Een lach en een traan. Terwijl we getracteerd werden op aarbeienvlaai omdat een van ons zestig jaar ging worden, moesten we verwerken dat de echtgenoot van een ander van ons -op hoge leeftijd, dat wel- was overleden. In de uitvaartdienst in Breezand, waar een delegatie van ons aanwezig was, waren uiteraard heel wat zinnige en toepasselijke bijbelteksten verwerkt. Met zorg gekozen door Ina voor Adriaan die zelf ook in de bijbel geïnteresseerd was. Hij ruste in vrede!

Hoevinudie?
Eén keer per jaar steel ik voor dit rubriekje een m.i. wel geslaagd grapje van mijn Gerarduskalendertje. Deze keer een woordspeling. Op 12 september stond er: De leiding van een dorpsvereniging deelde aan het einde van de avond de uitslag van de loterij mee als volgt: “De tweede prijs, een twaalfdelig theeservies, is gevallen op lotnummer.., oh nee, is gevallen en kan dus niet worden uitgereikt!”
Als u de hier bovenstaande niet leuk genoeg vindt, wat vindt u van deze (vorige week echt gebeurd):
Op een middelbare school kwam koningin Maxima op bezoek en ze schoof even aan tussen de leerlingen in de economieles. Later werd aan een van de in de klas aanwezige leerlingen gevraagd: ‘Hoe vond je haar?’ Die antwoordde: ‘Ik kende haar alleen van de foto’s. En ja hoor, ze leek er precies op!’