Insekten
Wat een prachtige zomer! Mijn tuin ligt er heerlijk bij -mede door de goede zorgen van mijn broer en zijn assistenten- en na de bloemen staat ons een rijke vruchtenoogst te wachten. De perenboom draagt volop, de appelboom doet als nieuweling al aardig mee en de pruimenbomen bieden weinig maar genoeg gave vruchten. De meeste bladeren zijn -ook in de andere bomen- gaaf en gezond. Het schijnt te komen door de koude in het voorjaar. Toen zijn de insekten door moeder natuur verstoten, waardoor ze niet aan hun gebruikelijke overheersing toekwamen. Je hoort sommigen nu wel jammeren over een tekort aan gezonde bijen en bevruchting bevorderende wespen, maar ik ben blij dat de vlinders het dit jaar hebben gewonnen van de luizen en de vliegen. De mieren en de spinnen hebben er niet onder geleden, dus graag volgend jaar weer zo!
Bisschop Bluyssen
Op 15 augustus (Maria ten Hemelopneming) maakte ik in Den Bosch de uitvaart mee van de ook door mij zeer gewaardeerde opvolger van bisschop Bekkers: Jan Bluyssen. Was Bekkers misschien volgens sommigen wat populistisch (ik vind: dapper!), Bluyssen was diepgaand, bij de tijd en bij ons betrokken. Ik heb hem gevolgd sinds hij ons indertijd -toen hij nog geen bisschop was- op het seminarie Warmond enkele keren college gaf over ‘spiritualiteit’. Voorzichtig, oprecht en genuanceerd. Toen ik enkele jaren later met een vriend en mijn moeder een reis naar Rome maakte en op het Hollands College logeerde, was Bluyssen -inmiddels hulpbisschop- daar ook en op een bepaalde dag vertelde hij ons na de mis dat hij die ochtend het bericht had ontvangen van zijn benoeming tot bisschop van Den Bosch. Zodat wij hem als eersten konden feliciteren. Sindsdien was hij voor mij een geestelijke gids. Ik vond het jammer dat er in zijn uitvaart geen originele of creatieve elementen verwerkt waren (al werd De Klerk’s Ad Modum Tubae voorbeeldig gezongen). Ik kan me niet voorstellen dat zo’n gevoelige liturgiebisschop geëerd zou zijn met de afgezaagde traditie van Maria Hemelvaart en het Brabantse Schutterijvertoon. Het hartelijke In Memoriam van zijn familie was voor mij het hoogtepunt.
Boekenkast
Het is weer zover: mijn boekenkast krijgt -zoals bijna elk jaar als er na de vakantietijd een nieuw seizoen aanbreekt- een grote schoonmaak. In de loop van het jaar stop ik alle nog open plekken vol met boeken, boekjes en paperassen, maar op een gegeven moment moet er worden geruimd. Van de ene kant ben ik blij met wat er in de afgelopen periode is bijgekomen, van de andere kant moet er het nodige naar de papierophaaldienst, de boekenmarkt of de kelder. Ik voel me dan als een vader die tussen zijn kinderen moet kiezen. Neem nou: ‘De geschiedenis van de hond’, een prachtboek, maar ik heb geen hond. Naar de kelder dus maar.
Koken
Koken blijkt makkelijker dan ik dacht. Tenminste, als je alleen voor jezelf hoeft te koken en er de tijd voor hebt. Is dit laatste niet het geval, dan maak ik me er vanaf met een kant-en-klaar-pakketje van Deen met wat sla en komkommer. Maar soms heb ik tijd en zin en dan maak ik mijn eigen (tomaten)soep, prepareer ik een pasteitje, kook ik Opperdoezer Ronde en spinazie uit eigen tuin, bak en braad ik een schnitzel of een gebakken ei, bereid ik sla en komkommer en doe ik abrikozencompôte uit een potje in een bakje. Eventueel fruit of kaas toe. Met een glas wijn erbij natuurlijk. Op mijn lijn hoef ik niet te letten: moeder natuur gaf me een niet te doorbreken slankheid mee. Mens, durf te leven!
Hoevinudie?
Nu de R in de maand dreigt te komen, troost ik me met de gedachte dat elk seizoen in ons land z’n aangename kant heeft. Op mijn kalendertje las ik dat Ecuador (Quito) het land met het aangenaamste klimaat is omdat in dat ‘Land van de eeuwige Lente’ de temperatuur ook ’s nachts niet beneden de 8 graden komt en overdag nooit boven de 22. En het slechtste klimaat doet zich voor in Rusland (Jakutsk) waar het in de winter -64 en in de zomer +39 graden kan worden. Laat maar: ik blijf in Nederland, seizoenenland!