Jarig – Mezen – Matthëus – Corona – Hoevinudie?

Jarig – Mezen – Matthëus – Corona – Hoevinudie?

Verjaring
Jarig op eerste paasdag! Dat is me nog nooit overkomen en dit jaar mocht het ook nauwelijks zo zijn, vanwege de corona. Ik heb het opgezocht in mijn oude liber usualis, het Gregoriaanse gezangenboek waarin -voorin- een overzicht staat van de paasdata van deze eeuw. In 1936 was het de (voor)laatste keer Eerste Paasdag op zondag 12 april. Maar toen was ik er nog niet. Misschien wel op het wensenlijstje van mijn ouders, maar die kregen eerst nog een prachtige dochter. Zelf was ik een Goede Week-kind: dinsdag voor Pasen 1938 was ik present.

Mezen
Bij het bouwen van ons ‘tuinhuis’ (eigenlijk: overkapping of soekka) moesten er twee muuruitsteeksels verplaatst worden: het mezenkastje en het beeld van het bloemenplukvrouwtje. Dit laatste heeft een uitstekende nieuwe plaats gekregen op een ander gedeelte van de huismuur: ze kijkt stralend van boven af de tuin in. Eigenlijk is ze een verwijzing naar ‘Het Soudaensdochterken’ van Tonis Harmansz. van Warvershoef, ik bedoel het gedicht over een moslimmeisje dat bij een rooms klooster antwoord kreeg op haar vraag wie de maker van de bloemen was. Het mezenkastje is er bekaaider afgekomen: het hangt nu kennelijk nog niet op een juiste plek, want geen van de mezen in de eronder bloeiende perenboom schenkt er aandacht aan. Of pas in mei?

De Matthëus
In de Goede Week heb ik mijn Matthëus-Passion-verzameling aangesproken. Uiteindelijk belandde ik bij de uitzending vanuit de Leidse Pieterskerk op NPO2 op Goede Vrijdag-middag, want de andere (fragmenten) die ik probeerde, waren me óf te langzaam óf te romantisch óf te ‘zakelijk’. Mengelbergs historische uitvoering b.v. (met Jo Vincent!): wat een overdrevenheid! Ik kan me goed voorstellen dat Herman Schey eens meteen na het openingsstuk stiekem tot zijn medesolisten opmerkte: ‘Daar gaat mijn trein!’, omdat hij begreep die avond de laatste trein naar huis niet te zullen halen. (Zie ook hieronder bij Hoevinudie?)

Corona
De ellende van Corona is voorlopig niet te overzien. Misschien maken we pas het eerste bedrijf van dit drama mee. Ik ben er in deze nieuwtjesaflevering ekspres niet meteen over begonnen omdat ik in mijn berichtjes vooral de positieve kant van het leven wil belichten. Intussen gieren de negatieve berichten om ons heen en die gaan ons natuurlijk niet in de koude kleren zitten.
Toch even:
a. Gelukkig leven wij hier in Nederland.
b. Gelukkig beleven we dit jaar een stralende lente.
c. Gelukkig komen verreweg de meesten van ons hier doorheen, vooral de kinderen en de jongeren.

Hoevinudie?
Uit de NRC van 15-04-2020: Toen Louis van Dijk op zijn middelbare school na de les een stukje Bach speelde op de piano die in het leslokaal stond, liep de schooldirecteur op de gang langs de open deur. Hij stapte naar binnen en riep: ‘Wil je onmiddellijk ophouden op deze manier Bach te spelen?’