KRO – Agave – Rotary – ’t Kruis – De Tour – Leesgroep – Hoevinudie?

KRO – Agave – Rotary – ’t Kruis – De Tour – Leesgroep – Hoevinudie?

KRO
Ik heb nogal wat reacties gehad op mijn ingezonden brief in Trouw over de m.i. overdreven aandacht van Leo Fijen voor  “de eucharistie” alsof er geen andere liturgische vormen van belang zijn, b.v. Woord- en Communievieringen, Avondmaalsdiensten en Getijden-eredienst. We zouden toch minder clericaal en meer oecumenisch worden? Een hooggeplaatste KRO-medewerker stuurde me een verheugende informatie: als de KRO (en de NCRV?) de RKK overneemt, zal er een breder liturgieprogramma op de tv. uitgezonden kunnen worden. De heer Fijen is daar zelf ook een enthousiast voorstander van (al had ik daar kennelijk niet veel van gemerkt bij zijn reclame voor de KRO!). Gelukkig!

Agave
Onze tuin levert steeds weer verrassingen op. Sinds een tiental jaren stond er een forse ‘agave’ met scherpe, harde bladeren waar je beter bij uit de buurt kon blijven. Laat die nu eindelijk een prachtige grote bloemstengel vertonen! Die is roodachtig van kleur en groeit flink omhoog met allerlei zijbloemen waardoor het geheel een sieraad wordt. Ik zag bij Google dat ‘agave’ betekent: ‘hooggeborene’ en dat het sap ervan, ook als is dat soms giftig, in tequila verwerkt kan worden. Na de bloeseming sterft ze af. Een wonderplant!

Rotary
Al sinds 1975 ben ik Rotarian. Eerst in Heemstede, nu in Hoorn. Er zijn in Hoorn drie Rotaryclubs, die van ons is de oudste en kwam steeds nog ’s middags bijeen. Maar nu een werkgevende manager steeds minder ’s middags wegkan van zijn of haar bedrijf, zijn we naar de avond en dientengevolge naar een andere locatie overgegaan. Ook om nieuwe leden te trekken. Het is wel even wennen, maar we kunnen nu vooraf elkaar opvangen in de mooie tuin van het clubrestaurant.

’t Kruis
Komende zondag mag ik voorgaan in de viering waarmee de kerk van Heerhugowaard ’t Kruis opnieuw in gebruik wordt genomen. Met inzet van veel vrijwilligers -het dorp is daar rijk aan- is het gebouw grondig opgeknapt. De identiteit en de gemeenschapszin van een dorp wordt mede in leven gehouden door een goedverzorgd kerkgebouw, dat zouden de bezuinigende bisschoppen meer moeten beseffen.

De Tour
Haast elke middag volg ik in deze maand op de tv. de Tour de France. Dat kun je je als gepensioneerd pastor permitteren. Voor mij is het ook een soort reis door Frankrijk. Vaak zie ik plaatsen terug waar ik ooit zelf geweest ben. Vive la France!

Leesgroep
Al weer heel wat jaren maak ik deel uit van de zgn. Dante-leesgroep hier in Hoorn. We begonnen met Dante -vandaar de naam- en zijn via Petrarca en Homerus’ Ilias nu begonnen aan Lord Byron. Dat komt doordat de uitstekende vertaalster Ike Cialona het reisverhaal van Byron prachtig heeft vertaald en wij haar en hem graag volgen. Het volgende boek is ook al gepland: de komende Odyssee-vertaling van Patrick Lateur: daar zien we naar uit omdat zijn Ilias-vertaling ons heel goed beviel. We lezen vertalingen, maar hebben de grondtekst er natuurlijk bij om ons niets wijs te laten maken!

Hoevinudie?
Ik ben principieel een trouwe klant en dus tegen overstappen. Maar nu wist mijn broer me te overtuigen dat ik -inzake telefoon- beter van KPN naar Ziggo kon gaan. Laat ik nu daarbij een gratis ’tablet’ toegestuurd krijgen! Wat het is zal mijn ICT-geleerde broer me nog uitleggen. Voorlopig gebruik ik hem om mezelf te bekijken, want deze (of: dit?) ’tablet’ is geen ‘pil’ maar -zo blijkt nu- een soort donkere spiegel. Heerlijk, dat voor domme spelen! Mijn omgeving vindt me soms een soort overblijfsel uit vroegere eeuwen.