Lente – Schagen – Computer – Dante – Hoevinudie?

Lente – Schagen – Computer – Dante – Hoevinudie?

Lente
Vroeger dan ooit breekt dit jaar de lente door. De dagen dagen. Ik heb eens opgezocht wat van het woord ‘dag’ -al in de oertijd gebruikt- eigenlijk de oorsprong is. Het blijkt met ‘het brandende’, ‘het verhitte’, ‘het warme’, ‘het koesterende’ te maken te hebben. Mooi! De dag is dus niet alleen ‘wat meer licht geeft’ maar ook ‘wat meer warmte schenkt’! Het ervan afgeleide werkwoord ‘dagen’ heeft volgens Van Dale vier betekenissen: 1. langzaam opkomen (‘De Dag der Dagen Daagt’), 2. uitdagen, 3. dagvaarden en 4 (had ik nooit gehoord):  een jongensspel: met een riem centen langs de grond voortslaan naar een bepaald doel. Ik dacht er stiekem bij:  bv. naar de Vastenaktie!

Schagen
Nu ik past- (=oud) rotarian ben geworden, maak ik graag regelmatig het ritje door de Wieringermeer naar Schagen, waar de bijeenkomsten plaatsvinden. Vroeger heb ik daar als kapelaan van ’t Zand nog les gegeven op de Technische School ter plaatse. Toen was het een stadje van niks! Maar nu verbaas ik me over de uitgebreidheid en de levendigheid daar. Er is volop (gratis) parkeergelegenheid bij de grote supermarkten en in het uitgebreide winkelcentrum is van alles te koop. Het is er gezellig zowel binnen (in de cafetaria’s) als buiten (op de terrasjes). Echt een aanrader als u eens een (doordeweeks) ritje wilt maken -’s zondags is het er saai- door mooi Noord-Holland.

Computer
Zoals (haast) alles heeft ook de computer zijn voor en tegen. VOOR: Nu onze tuin op springen staat, wilden we graag -zoals vroeger bij ons thuis- een regenton. Liefst van mooi hout, met een deksel en aangesloten op de afvoergoot van het dak. De handigste van onze bewoners ging meteen zoeken op Internet. Gevonden! Gehaald uit Uddel voor een schappelijke prijs, mooi en nieuw, met een kraantje en geschikt om de dorst van onze tuin met echt regenwater te lessen in de aanstaande zomerhitte. TEGEN: Bijna een dag lang zat ik nauwgezet te werken aan een kort biografietje voor het Westfries Biografisch Woordenboek. Aan het eind van de middag had ik het rond en probeerde ik het op te slaan. Mislukt. Wat ik verkeerd gedaan heb, weet ik niet, maar zelfs mijn superdeskundige broer kon het niet meer terughalen. Alles voor niks! Gelukkig heb ik nog de aantekeningen!

Dante
Op 11 april aanstaande gaan we hier in Hoorn een avond houden over Dante en het boek van Dan Brown: Inferno. Ik zit intussen al weer jaren op de Hoornse Dante-club en het ergerde ons een beetje dat het boek van Brown door haast heel de lezende wereld gekocht en gelezen wordt, terwijl de echte Dante (aan wie Brown heel wat te danken heeft) bij velen onbekend blijft. De voorbereidingscommissie voor die avond heeft mij gevraagd op 11 april (daags voor mijn verjaardag!) een korte inleiding te houden op de persoon en het dichtwerk van Dante (vooral de Divina Commedia: Inferno-Purgatorio-Paradiso), terwijl iemand anders dan het werk van Dan Brown daar tegenover zal zetten, speciaal betreffende het Inferno-boek. Achterliggend thema en onderwerp van de daarna te houden discussie zal zijn: bestaat er voor moderne mensen nog zoiets als het Inferno d.w.z. de hel of de definitieve ondergang? De tekst van mijn inleiding, waar ik met genoegen aan gewerkt heb, heb ik inmiddels voltooid (en goed opgeslagen!), hij is nu ter controle naar de andere commissieleden. Als de betreffende avond geweest is, zal ik mijn verhaal wel een keer op deze site zetten. In de hoop dat de échte Dante u interesseert. Hij was een grootheid van de bovenste plank.

Hoevinudie?
Leraar: Jantje, wat is het voltooid deelwoord van ‘drinken’? Jantje: ‘Dronken’, meester.