Limburg – Vredesweek – Anne – Verjaardagen – Hoevinudie?

Limburg – Vredesweek – Anne – Verjaardagen – Hoevinudie?

Limburg
Mijn Rotterdamse zus kreeg van haar dochter en schoonzoon een korte vakantie in Limburg aangeboden en ik mocht mee! Het was prachtig weer, we reden in een zo goed als nieuwe auto en werden verzorgd en verwend. Opvallend vonden we het grote aantal terrasjes en restaurants in het prachtige heuvelgebied: we hebben er volop gebruik van gemaakt. We bezochten o.a. de Pietersberg met de mergelgroeve waarin in de oorlogstijd De Nachtwacht werd opgeborgen. Met een groot aantal kostbare schilderijen uit de Nederlandse musea. Alleen de Nachtwacht werd opgerold omdat die te groot was om in de lijst te blijven. En was een primitief ventilatiesysteem en de Duitsers werkten mee aan de berging. We hadden een uitstekende gids die wist waar hij het over had.

Vredesweek
Ook in Hoorn willen we dit jaar de Vredesweek niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vanuit onze MOV-groep (Missie-Ontwikkelingswerk-Vrede) mocht ik meewerken aan de organisatie. In de kerken werd er afgelopen zondag aandacht voor gevraagd, vandaag is er een discussie-avond tussen jong en oud in het Apostolische kerkgebouw en aanstaande zondag een Walk for Peace in de Hoornse binnenstad. Ik hoop natuurlijk op een grote opkomst, al besef ik wel dat dit soort manifestaties een beetje uit de mode zijn.

Anne Frank
Tijdens onze Limburgse vakantie hebben we in Maastricht ook de Dominicanerkerk bezocht die nu als bibliotheek en boekhandel is ingericht. Prachtig gedaan: het is een feest er te verblijven: de lichtval door de hoge ramen, de sfeer van bezinning en de gretigheid waarmee de wonderlijke en interessante boekuitgaven worden ingekeken, gelezen en gekocht. Zelf heb ik het verzamelde werk van Anne Frank gekocht. Want behalve haar dagboek (in meerdere redacties) heeft Anne veel meer geschreven dan ik dacht. Ze was -hoe jong ook- echt een schrijfster-in-de-dop en was ook echt van plan haar persoon in die richting te ontwikkelen. Ik ween om bloemen…

Verjaardagen
In mijn familie werd het verjaardag en jubileum vieren altijd nogal in ere gehouden. Er waren er wel een paar die er een tijdje niet zoveel om gaven, maar nu we wat ouder zijn geworden, lijkt het wel of we er meer gevoelig voor worden vanuit het idee: we zijn er nu nog! Deze week en de komende maand zijn er weer heel wat aan de beurt, soms zelfs vanwege een zgn. kroonjaar. Op mijn verjaardagskalender heb ik trouwens intussen meer namen staan van overledenen dan van levenden. Hun verjaardagen blijf ik op die manieer een beetje vieren.

Hoevinudie?
Uit een ingezonden brief aan Trouw:
Zonsondergang bestaat eigenlijk niet: de zon beweegt minder dan de draaiende aarde. Maar ik blijf zeggen: geniet ervan!