Musea – Carbid – Beatrix – Netflix – Hoevinudie?

Musea – Carbid – Beatrix – Netflix – Hoevinudie?

Musea
Volgens de krant is er altijd al een gewoonte geweest om beelden die eerst in het openbaar waren tentoongesteld, in een museum te laten belanden. Omdat ze oninteressant of omstreden werden verklaard door de beoordelingscommissie. Zelfs van de beelden die de beeldenstorm hadden ondergaan is er een aantal -al of niet beschadigd- terug te vinden in bijvoorbeeld het Catharijneconvent in Utrecht. Ik kan me goed vinden in het idee om het standbeeld van J. P. Coen in Hoorn, dat nu al meer dan honderd jaar ten onrechte het centrale stadsplein van onze stad domineert, te verplaatsen naar het pleintje vóór het Westfries Museum en de centrale plek toe te vertrouwen aan een kunstwerk dat ons allen inspireert tot een positieve maatschappelijke inzet

Carbid
De discussie over vuurwerk en carbidsport deden me denken aan de oorlogsdagen die ik als kleine jongen heb meegemaakt. Ik herinner me dat mijn ouders zich door een carbidlamp lieten belichten als ze gingen kaarten en er geen elektriciteit was. Dat kon ook met een fiets in de kamer met om de beurt een al of niet kaartende fietser. Maar op de vensterbank brandde soms een carbidlamp. Ik begreep toen niet hoe die werkte en vroeg me dat ook niet af. Maar nu heb ik het opgezocht. Carbid (meestal zo geschreven) bestaat hoofdzakelijk uit calciumzout in de vorm van brokken of poeder. Het werd of wordt gebruikt bij lassen, b.v. door dorpssmeden in hun smederij. Vandaar dat het in de oorlog bij de smid te koop was. Je had wel een soort kooitje van ijzer nodig om licht te krijgen van de vlammetjes zonder brand of knallen.

Beatrix
Heel mijn leven heb ik meestal dezelfde leeftijd als prinses Beatrix (januari-april). We zijn nu dus 82, zij bijna 83. Soms -misschien als ik droom- vraag ik me af hoe zij leeft. In stilte of met muziek? Volgens een agenda of eindelijk daarvan los? Gezellig met vriendinnen of lezend, met boeken? Televisie, met Netflix? Wandelen en naar het graf van haar zoon? Heeft ze nog een paard of alleen honden? Of vaak op reis zonder dat wij het weten? Met ouderdomskwaaltjes zoals ik?
Ho, stop, ik wil niet storen. Ze is nog niet jarig. Misschien nodigt ze dan haar leeftijdgenoten (met voornaam G en achternaam W) uit. Ik ga.

Netflix
Ik wou er eerst niet aan: Netflix. Weer iets met moeilijk te onthouden knopjes op de tv-remote! Maar toen ik door mijn zussen onder druk werd gezet, ging ik -uiteindelijk!- om en nam ik een abonnement. Daar maakte ik overigens voorlopig geen gebruik van vanwege de knopjes. Tot ik een keer van alles wat zat uit te proberen op mijn computer en plotseling verzeild raakte in een serie van Netflix (‘The Crown’) op de computer! Nooit gedacht dat je ook daarop je abonnement kon waarmaken. Sindsdien verdrijf ik heel wat corona-avondverveling met Netflix. Een aanrader! Zussen hebben altijd gelijk.

Hoevinudie?
Eentje van Loesje:
Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!