Nineve – Hervorming – Agenda’s – Reunie – Hoevinudie?

Nineve – Hervorming – Agenda’s – Reunie – Hoevinudie?

Ninevé of Ninivé?
Gisteren ben ik met een groepje van onze Dante-club naar de Ninevé-tentoonstelling in Leiden geweest. Onder leiding van Jona Lendering, de deskundige. Vroeger bij het bijbelonderwijs in Warmond spelden we altijd Ninivé, maar nu was het Ninevé, ik weet niet waarom. Maar de rondleiding, de expositie en de na-inleiding waren erg interessant en voor mij iets nieuws: ik meen nu een beetje overzicht te hebben van de voorbijbelse mesopotamische cultuur in het gebied waar tegenwoordig alleen maar ellende vandaan komt.

Hervorming
Zelfs de kranten staan er vol van: Luther en de Hervorming. De tentoonstelling in Utrecht vonden we perfect: overzichtelijk, niet te lang en met veel passend materiaal. Je kon goed zien dat Luther de wind in de zeilen kreeg door zijn vele kleine uitgaafjes goedkoop op de drukkersmarkt te brengen, zodat ze niet alleen bij de rijken terecht kwamen: iedere student of gewone man kon ze kopen. Het optreden van de drie voordrachtskunstenaars die Adrianus VI, Erasmus en Luther met elkaar lieten bekvechten, vond ik hét hoogtepunt!

Nieuwe agenda’s
Het begin van de novembermaand is steeds weer een ‘agenda’s-punt’. Ik ben er dan als de kippen bij om alvast drie nieuwe agenda’s voor het komende jaar te bemachtigen: een zakagenda, een bureau-agenda en een agenda voor mijn Wersterzaaltje (waar -niet al te grote- groepsbijeenkomsten kunnen worden gehouden). Het lukte deze keer prima: mijn nieuwe zakagena had royaal ook de voorafgaande decembermaand opgenomen, zodat ik hem al gauw kan gaan gebruiken en het is er een met twee bladzijden voor een week naast elkaar. Als je er een met een week per bladzijde neemt, krijg je twee bladzijden naast elkaar met ieder zeven dagen en dan vergis je je (ik althans) gauw met links en rechts. Mijn nieuwe bureau-agende is een ‘Loesje’. Dan krijg je behalve de datum ook elke dag een diepere (en vaak humoristische) gedachte mee. De Westerzaaltje-agenda (scrabble?) is een langwerpige maandkalender: dan heb je meteen een overzicht van de bezetting in de betreffende maand. Prima: ik zie het nieuwe jaar al met genoegen tegemoet. 

Klassenreünie
Eigenlijk mag ze niet zo heten want het gaat alleen om de halfjaarlijkse bijeenkomst van tien van mijn vroegere Warmond-jaargenoten die ten huize van een van ons samenkomen om aan de hand van een thema waar een van de deelnemers wat verder in is ingedoken, met elkaar in gesprek te gaan. Met een goed glas wijn en een etentje. Intussen zijn we bijna tachtigers (een term waar we vroeger in de literatuurles Nederlands zo’n afschuw van hadden). Het was in Gennep waar een van ons kortgeleden een nieuw huis had betrokken. Het ging over de oorsprong van het christendom en ik mocht de inleider zijn. Het gesprek kwam vooral neer op twee vragen: Is er ooit een historische Jezus geweest (de meeste theologiehistorische deskundigen vinden tegenwoordig van wel)? en: Hoe komt het dat de Joodse gemeenschap van de eerste eeuw zich na de val Jerusalem in 70 n.Chr. spiltste in synagogaal jodendom en beginnend christendom? Een flinke kluif! We kwamen er natuurlijk niet mee klaar, maar hadden een boeiende en gezellige middag.

Hoevinudie?
Behalve de drie hierboven beschreven agenda’s kocht ik ook de nieuwe Gerarduskalender voor 2018. Vooral omdat daar altijd keurig de voor elke dag vastgestelde liturgische lezingen correct op te vinden zijn. De zgn. grapjes en ‘wijsheden’ die erin staan moet je dan maar voor lief nemen: meestal gooi ik die graag in de prullenmand. Maar een enkele keer blijft er toch een bij me hangen. Op 30 oktober van dit jaar stond er: ‘Je wordt een voorbeeld wanneer je niemand meer nadoet.’