Oekraïne
Vooral via krant en televisie probeer ik iets te begrijpen van de ontwikkelingen in Oekraïne. Terwijl ik me afvroeg hoe ooit de machtsbeluste Russen uit dit op West-Europa gerichte land zouden kunnen worden verdreven, kwamen de berichten door dat het Oekraïnse leger zelf bezig was een stuk van het Russische gebied te veroveren. Hoe dit te verklaren en te beoordelen? Ik heb geprobeerd goed te luisteren naar de deskundige uitleggers, maar helemaal helder is de situatie mij niet geworden. Optimist als ik ben, houd ik het er maar op dat alles te maken heeft met het alvast willen proberen te beïnvloeden van de toekomstige onderhandelingen die we -het wordt hoog tijd- mogen verwachten. Dan heeft elke partij iets van terugtrekking in de aanbieding. Want oorlog, dat weten we al langer, is een en al ellende. Nu Gaza nog.
Zeevonk
Soms leeft een lang verlopen datum voort in een eigen familiekring. Bij ons is dat 4 augustus 1932, de trouwdag van onze ouders in Ilpendam. Van die dag blijven bij ons drie dingen voortleven: de aanwezigheid van de vier grootvaders van het bruidspaar, de maagziekte en het te verwachten sterven van de vader van de bruid zodat hij voor het trouwfeest van zijn enige dochter moest worden opgepept, en de hoge temperatuur van de bruiloftsdag waardoor zich ’s avonds een bijzonder natuurverschijnsel voordeed dat zich onlangs ook deze zomer heeft voorgedaan: zeevonk genaamd. Vooral onze vader kon daar met enthousiasme over vertellen. Het bruiloftsgezelschap werd, toen na de schemering de nacht doorbrak, door de ceremoniemeester naar de Hofbrug bij Ilpenstein gevoerd om bij het bewegen van het door de zon overdag verhitte water de eencellige ringvaartdiertjes te zien oplichten die anders diep bij de bodem leefden. Zeevonk, kennelijk ook te ervaren bij het zomerwater van een ringsloot rond een polder. Ook toen was er sprake van begeleidend Noorderlicht en Vallende Sterren. De lichtgevende diertjes (algjes) verweerden zich op die manier tegen verorberd worden. Zie Google. Een trouwdag om nooit te vergeten.
Kropsla
Behalve vruchtboompjes die dit jaar een rijke hoeveelheid peren en pruimen opbrengen, heeft onze Margriettuin ook groenteteelt. Niet slaagt elk soort daarvan erin een goede oogst op te brengen -te warm en te droog?-, maar de kropsla groeit uitbundig en je moet er tijdig bij zijn om ‘schieten’ te voorkomen. Ik ben bezig uit te vinden hoe je zelf kropsla kunt bereiden en heb daarvoor twee kookboeken beschikbaar: dat van de Amsterdamse Huishoudschool en dat dat zich “het Beste” noemt (van The Reader’s Digest). Ik heb eens genoteerd wat er allemaal met kropsla te combineren valt om haar lekker te maken: olie, azijn, peper, zout, knoflook, ui, prei, tomaat, tuinkruiden, bieslook, kervel, slasaus, radijs, hardgekookt ei, mayonaise, mosterd, aroma(condiment), dragon, citroen, kaas, aardappel, peterselie, slasaus, haring, pimpernel. Eet smakelijk!
Hoornse Kermis
Het is weer zover: Hoornse kermis! Met trots wordt hier in Hoorn nog steeds beweerd dat alleen Tilburg een grotere kermis heeft. Wat me de laatste jaren opvalt is dat dit uit de Middeleeuwen stammende (patroons)feest niet aan het uitsterven is, integendeel: alles wordt groter, gevarieerder, technisch vernuftiger en…. duurder. Of dat in Tilburg ook zo is, weet ik niet. Misschien maakt Carnaval als concurrent daar dat onwaarschijnlijk. Wel hoor ik ervaringsdeskundigen zeggen dat Volendam ons op de erelijst aan het benaderen is. We -ik niet- zullen zien.
Hoevinudie?
Conducteur: Goede avond! Er is er maar één zoals u! Ik wens u een geweldige reis!
Reiziger: Bent u wel echt conducteur?
Conducteur: Ja hoor!
Reiziger: O!