Onderhoud – vasten – bijbeldag – Brexit – Hoevinudie?

Onderhoud – vasten – bijbeldag – Brexit – Hoevinudie?

Onderhoud
Ons huis is aan een grondige isolatiebeurt toe. En aan het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het zal wel wat kosten, maar gelukkig zijn mijn broers en sommige van onze bewoners bij de hand genoeg om vrijwillig de erbijhorende klusjes op te brengen. Nu er een nieuw bestuur van ons opvanghuis is aangetreden, worden de zaken stevig aangepakt en kan ik als tachtigjarige glunderend toekijken en soms nog een beetje meehelpen. Als je zoals ik van een groot gezin bent en bij de oudsten hoort, kom je er goed achter dat de jongsten bijna van een andere generatie zijn: veel meer bij de tijd en (nog) heel energiek. Het volle leven vraagt dan veel van je, zoals het leven boven de tachtig dat ook doet, maar dan anders.

Vastentijd
Ik wilde het eerst niet geloven: op het Gerarduskalendertje stond dat ‘vasten’ etymologisch iets met ‘vastmaken, aan iets vastzitten’ te maken zou hebben. Dus het etymologisch woordenboek erbij gehaald en ja hoor: het woord komt van ‘vast’ in de betekenis van ‘gebonden, gehecht’. Oorspronkelijk duidt het op de verplichting die men voelde om zich aan de voorschriften van de vastentijd te houden, dus trouw te zijn aan het nakomen daarvan. Ikzelf voel me niet (meer) gebonden aan voorschriften of gewoontes van vroeger, maar probeer wel in de veertig dagen voor Pasen iets extra’s te doen wat aan anderen en aan mezelf ten goede komt zowel op geestelijk als op lichamelijk gebied. Meer bezinning en solidariteit en minder (vlees) eten.

Bijbeldag
Afgelopen zaterdag was ik met een vriend en een vriendin aanwezig op een studiedag van het Nederlands Bijbelgenootschap. Het ging o.a, over de herziening van de NBV= de Nieuwe Bijvelvertaling van 2004, want die is wel van deze eeuw maar toch al aan verbetering toe. Er komt heel wat bij kijken voor zo’n verbeterde tekst -die binnenkort uitkomt- door alle kritische deskundigen is heengegaan, vooral als men probeert én de brontaal (de brontalen!) en het moderne Nederlands recht te doen. Bovendien is het Nederlands de laatste twintig jaar ook nogal veranderd en wil men graag zo veel mogelijk bij de tijd zijn. Er zal vast na enige tijd wel weer een herziening komen. Hopelijk niet alleen een modernisering maar ook een verbetering, want de bijbelwetenschap staat niet stil!

Brexit
Er wordt vandaag in Engeland weer een belangrijk besluit genomen: doorgaan met de Brexit op basis van de verbeterde deal die May er in Straatsburg uitgesleept heeft, of een ‘geen deal-Brexit’ of misschien zelfs een nieuwe volksraadpleging. Ik hoor om me heen vaak: laat ze maar gaan, ze zullen er spijt van krijgen. Maar ik blijf de gang van zaken toch goed volgen, want stel je voor dat er meer landen Engeland gaan volgen. Ik zou dat een stap terug in de geschiedenis vinden. 

Hoevinudie?
De een: ‘Ik doe mee aan carnaval om eens een paar dagen lekker mezelf te zijn’.
De ander: ‘Ik doe mee aan carnaval om eens een paar dagen lekker een ander te zijn’.