Onderwijs – Inspectie – Dieet – Brexit – Hoevinudie?

Onderwijs – Inspectie – Dieet – Brexit – Hoevinudie?

Onderwijs
Afgelopen zondag was ik op Dijk en Duin bij de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar van ‘De Engel van Hoorn’. Dat is een nu al meer dan tien jaar lopende serie bezinningsmiddagen op zondag onder de bezielende leiding van ds. Rudolf Kooiman. Er was een grote opkomst, ik was blij dat ik nog een stoel kon bemachtigen. Dat kwam ook wel door het onderwerp van deze keer: het onderwijs. Word je er wijzer van en zijn de veranderingen verbeteringen? Het was een gevarieerde en boeiende uitwisseling van gedachten, afgewisseld door uitstekende liederen van een vierkoppige zanggroep. Wat mij het meest boeide was het interview met een ervaren basisschooldocente die vertelde hoe haar manier was om met kinderen en ouders om te gaan. Ze benadrukte dat de schoolwerkelijkheid een eigen belevingswereld is en dat ook mag zijn. Bij mij bleef vooral de overtuiging hangen: docent(e) zijn, dat kun je of dat kun je niet: het moet in je persoonlijke natuur en begaafdheid zitten: alleen dan kan de opleiding ertoe je deskundigheid bevorderen. Als het je niet meegegeven is, begin er maar niet aan!

Energie-inspectie
De isolatie ter energiebezuiniging van een huis brengt heel wat met zich mee. Ons huis zit -ondanks de zonnepanelen- nog op energielabel C en daar willen we een verbetering in aanbrengen. Dus de nodige adviezen aangevraagd. Er bleek nog heel wat te verbeteren te zijn: ‘korrels’ tussen de buiten- en binnenmuren, overal dubbele beglazing, alle buitenmuren extra goed gevoegd, energiezuinige hr-ketels, meer led- en andere spaarlampen, nog strictere afvalscheiding, meedoen met de antiplastic-campagne, tochtstrippen, meer regelbare radiatorknoppen enz. enz. Soms verlang ik terug naar het simpele leven van vroeger. Met een wasdrogend hekje om de kolenkachel, wanten en bivakmuts, klompensokken, borstrok en door je moeder van Drie Suisses-wol gebreide sokken en sjaals. O tempora, o mores!

Dieet
In verband met een beginnende diabetes II kreeg ik in het daarvoor ingerichte diagnosecentrum een dieetadvies. Bijna aan alles wat ik graag lust zaten bezwaren: te zout, te zoet, te vet, te wit (brood) enz. Zelfs boerenboter werd afgekeurd: margarine is beter, maar ook liever niet. Pinda’s en chocola mogen, maar alleen een klein handje of blokje. En liever een half glas wijn dan een heel. En franse kaas is heel vet! Het werd allemaal heel vriendelijk verteld, maar thuisgekomen drong het tot me door dat alleen buitenlucht, kraanwater en fruit door de beugel kunnen. Ik ben gelukkig geen perfectionist!

Brexit
In onze literatuurgroep, de Dante-club, kwam het na het lezen van boek XIII van Ovidius’ Metamorfosen, tot een stevige discussie over May’s Brexit. De meningen waren heel verschillend: de een legde de schuld bij de opdringerigheid van de EU, de ander bij de achterhaalde trots van Britannia rules de waves, weer een ander bij de terughoudendheid van Schotland en (Noord-)Ierland en weer een ander bij het referendum-gedoe en het passieve gedrag van de Engelse jeugd. Ikzelf bracht het gebrek aan polderen in! We zullen zien.

Hoevinudie?
Voetbaljournalist:
Vraag: Ben jij de nieuwe Cruyff ?
Antwoord: Nee, ik ben Frenkie de Jong.