Opera – Stichtiing Margriet – Koud en Kaal – Tolstoj – Hoevinudie?

Opera – Stichtiing Margriet – Koud en Kaal – Tolstoj – Hoevinudie?

Opera: De Barbier
Afgelopen week zijn we (zus, zwager, ik) weer eens naar de opera gweest; Rossini’s Barbier van Sevilla in de Stopera. Vooraf ter plaatse gegeten: een uitstekend buffet met goede wijn. De voorstelling zelf: een ervaring! Wat ze tegenwoordig allemaal kunnen, alleen al op enscèneringsgebied! Maar ook het orkest en de zangstemmen waren puik! En Rossini’s muziek ligt makkelijk in het gehoor. We hadden toevallig ruime plaatsen in de uitverkochte heerlijke zaal. Ze beste zangers konden ook best toneelspelen. Alleen de intrige (het verhaal) kon ons niet boeien: wat Rossini en zijn tijdgenoten interessant moeten hebben gevonden, was voor ons ‘much about nothing’. Heerlijke muziek, fantastisch spel, maar we hadden liever iets gehad om nog eens over na te denken. Of hadden we de voorrang moeten geven aan de inleiding in plaats van aan het eten?

Stichting Margriet
24 november 2018 werd voor mij en mijn vroegere gezinsleden een historische dag! Ik was bij de notaris om het eigendomsrecht van mijn pand (de voormalige pastorie van de Hoornse Engelbewaarderskerk) over te dragen aan een daartoe opgerichte familiestichting. Die zal de naam dragen ‘Stichting  Margriet’ naar het vroegere huis van mijn vader en moeder in Onderdijk waar mijn negen -eigenlijk tien- broertjes en zusjes (en ik) geboren zijn. De nieuwe stichting wordt voortaan bestuurd door mijn familieleden als ‘bestuur’ en ‘raad van toezicht’ en ons pand praktisch beheerd door mijn jongste broer. Zij zullen zorgen dat het hier een veilig huis blijft voor alleenstaanden die tijdelijk geen andere woning kunnen vinden en zich met onze manier van zelfstandig samenwonen kunnen redden.

Koud en Kaal
Het lijkt nu na de afgelopen warme zomer een stevige winter te gaan worden: de bomen zijn intussen kaalgewaaid, de tuin is winterklaar en de winterjassen waren gelukkig nog ergens terug te vinden, want buiten is het al haast ouderwets koud. Weet u nog van vroeger?

Tolstoj
Afgelopen vrijdag was ik aanwezig in de maandelijkse bijeenkomst van een van ‘mijn’ gespreksgroepen. De boeiende spreker leidde ons in in de gedachtenwereld van Lev Tolstoj, de grote Russische schrijver (‘Oorlog en Vrede’ en ‘Anna Kerenina’) en profeet. Ik heb die niet zo meegekregen in mijn vroegere opleiding -hij hoorde zeker niet bij onze zuil!- en nu ging er een wereld voor mij open. De genoemde boeken zijn maar een deel van zijn werk: er zit een scheppende geest achter die je best met de grote profeten kunt vergelijken. Hij heeft Ghandi en Mandela geïnspireerd en veel mensen op een goed spoor gezet. Ik zal hem en de avond niet gauw vergeten!

Hoevinudie?
Komt een vijftienjarig meisje bij de dokter:
“Dokter, hoe komt het dat ik zo dik word?”
Dokter: “Chips!”
Meisje: “Ik hou helemaal niet van chips!”
Dokter: “Zwanger!”
Meisje: “Dan nog liever chips!”