Oranje?
We hadden bij de koffie een heel dispuut over 4 en 5 mei. Of je dan al of niet de vlag uit zou hangen en zo ja, wanneer de rood-wit-blauwe en wanneer de oranje. Ik vond: steeds alle twee, op 4 mei halfstok. De anderen: op Koningsdag alle twee, op 4 en 5 mei alleen rood-wit-blauw, op Bevrijdingsdag eventueel met oranje wimpel en/of stokknop. Een van ons was zelfs helemaal tegen gevlag (ouderwets), een ander vond particulier vlaggen overdreven (nationalistisch). Enkelen van ons bekenden dat als bij een voetbalwedstrijd of een kampioenschap het Wilhelmus klinkt, ze hun tranen van ontroering nauwelijks kunnen bedwingen. Anderen vonden dit belachelijk.
Merkel
Bijna iedereen die ik hoor, spreek of lees, is vol lof voor de afscheidnemende bondskanselier(e) Angela Merkel. Vooral haar gekozen afstand doen van alle uiterlijk vertoon, krijgt veel instemming. Toch heeft ook Rutte daar de neiging toe. Daarom denk ik dat het toch vooral haar doorbreken van oppervlakkigheden en zoeken naar geestelijke verdieping en evenwicht is, wat velen van ons aanspreekt. Tussen haakjes: Ik ben het geheel eens met de ingezonden brief-schrijvers in Trouw dat er naast de waardering voor de sprekers bij de plechtigheid op de Dam ook wel wat complimenten hadden mogen zijn voor het meisje Amara dat op een sublieme manier haar zelfgemaakte gedicht voorlas. Prachtige tekst en uitzonderlijk goed ‘gebracht’ door tempo, intonatie en begeleidende gebaren. Ik zou haar vroeger als leraar Nederlands en voordrachtskunst een tien gegeven hebben!
Vac(c)inatie
Sinds het uitbreken van de corona-pandemie kent iedereen (althans in Nederland) het woord vaccinatie. Wel twijfelen sommigen bij het uitspreken of schrijven ervan soms of je de eerste a lang (als dubbele aa met één c erachter) of kort (als enkele à gevolgd door twee cc’s) moet weergeven. Vakantie heeft toch ook geen dubbele k? Ik heb het opgezocht. Het woord komt van het Latijnse vacca=koe en is via het Frans in de negentiende eeuw bij ons terechtgekomen. Het betekent dus eigenlijk met koepokstof inenten omdat het allereerst bij koeien in geval van veepokkenziekte gebruikt werd. Men schrijve het dus met twee cc’s en de eerste a is een à! Vakantie komt van vacare (vrij zijn) en heeft met koeien niets te maken.
Terrasje
‘Een terrasje pikken’ schijnt tegenwoordig ook onder jongeren een algemeen verschijnsel te zijn. Het mag wat kosten en je wordt bediend (vaak door leeftijdgenoten). Mijn moeder had er vroeger geen behoefte aan. Ze had een vriendin die in Amsterdam woonde en haar regelmatig meetroonde naar een van de vele plekjes-met- uitkijk in haar omgeving. Want, zei ze, dan trekt de hele wereld aan je voorbij en je hoeft zelf voor niets te zorgen: alleen te kijken en wat te drinken. En te kletsen, natuurlijk. Maar mijn moeder voelde zich eerder bekeken worden en daar had ze geen behoefte aan. Die vriendin -we noemden haar tante- had wel meer van die progressieve gedachten. Ze sprak over een auto als over ‘een huisje’. Je kon er gezellig in zitten en eigenlijk zou je best vitragegordijntjes voor de raampjes kunnen hangen. Gelukkig had mijn moeder zo haar eigen gedachten!
Hoevinudie?
Om wat in huis te hebben op de Bevrijdingsdag, ging ik daags ervoor naar de supermarkt. Bij binnenkomst zag ik dat er bosjes tulpen te koop waren. Ik kocht er een met het idee daar de volgende dag op mijn salontafel de gevallenen van de oorlog mee te gedenken. Thuisgekomen las ik het etiket en daarop stond: ‘tips voor de verzorging: zie achterkant’. Ik keek en las. Tip 4: Gebruik de tulpen alleen voor decoratie, niet voor consumptie. Ik vond het een passende gedachtenis!