Opvang – Agenda’s – Gereformeerden – Chaplin – Hoevinudie?

Opvang – Agenda’s – Gereformeerden – Chaplin – Hoevinudie?

Opvang
Afgelopen donderdagavond was er in de Hoornse Noorderkerk een oecumenische dienst in verband met de spanning die er in onze maatschappij is ontstaan door de komst naar Europa en dus ook naar Nederland van veel vluchtelingen uit het oorlogsgebied van Syrie en omgeving. Het leek me goed daarbij te zijn omdat het nogal wat van ons vraagt in deze situatie gastvrij en behulpzaam te zijn. Gelukkig is Nederland in het verleden, als zoiets van ons gevraagd werd, altijd draagkrachtig genoeg gebleken om anderen te helpen en er zelf niet onderdoor te gaan. Integendeel: veel immigranten hebben onze samenleving verrijkt!

Agenda’s en kalenders
De laatste maanden van het jaar zijn al weer aangebroken: ik draag weer twee agenda’s met me mee: een (bijna) oude en een (nog) nieuwe. Ook een nog ongerepte scheurkalender ligt al klaar. Het lijkt wel of ik op de datum vooruit wil lopen en het jaar me te lang duurt. Maar dat is niet zo: het leven gaat me juist te snel. Maar op tijd klaar zijn voor de toekomst is mij vroeger aangeleerd als deugd.

Gereformeerden
Intussen ben ik druk bezig met het Hoorn-boek over de afgelopen eeuw. De inleiding van het mij toebedeelde hoofdstuk over religie en levensbeschouwing heb ik -in de grondverf- klaar en ook de gedeelten over de grotere christelijke kerkgenootschappen: hervormd, gereformeerd en katholiek. Het moeilijkste -misschien wel van het hele boek- is de kunst om alle soorten gereformeerden uit elkaar te houden. Wat zijn wij Hollanders toch een raar soort betweters!

Charlie Chaplin
Bij het koffiedrinken ’s morgens is het in ons huis altijd gezellig: om tien uur zijn de meesten er gauw bij. Vooral als er iemand jarig is en er getracteerd wordt. Er is altijd wel wat te vertellen of te bespreken. En zo niet, dan vallen we terug op het weer of de voetbal. Sinds kort hebben we er nog een onderhoudende attractie bij: mijn ICT-broer heeft een ‘modem’ (zo heet dat toch?) op de achtergrond van de koffietafel weten te plaatsen zodat we zo nu en dan van een komisch filmpje kunnen genieten. Vanmorgen de bokswedstrijd van Charlie Chaplin, waarbij de scheidsrechter meer klappen krijgt dan hij. Je laat je koffie en bijna bij koud worden!

Hoevinudie?
Moeder: Als je nog een keer zo stout ben, verkoop ik je!
Zoontje: En voor wie is de opbrengst?