Allerzielen – Ermelo – Faure – Medicijn – Bankpas – Hoevinudie?

Allerzielen – Ermelo – Faure – Medicijn – Bankpas – Hoevinudie?

Allerzielen
Vorige week kreeg ik een reactie op deze site uit Vlaanderen. Een kennelijk hoogontwikkelde, vriendelijke heer uit Antwerpen (Kontich) had mijn sequenzenscriptie gelezen. Het was hem opgevallen dat ik in mijn beschouwing over het Dies Irae niet vermeld had dat de grote Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle er in zijn tijd (1858) al een metrische -dus op de originele melodiën te zingen- prachtige vertaling van had opgenomen in zijn Kerkhofblommen. Inderdaad: dat had ik moeten doen en ik begrijp niet hoe ik Gezelle’s weergave -die ik al van jongs af aan in mijn geheugen heb en die in veel kerkboeken is opgenomen- onvermeld heb kunnen laten. Misschien omdat ik hem wat verouderd vond en nogal angstaanjagend. Mijn vertaling -ook metrisch- is wat mensvriendelijker. Dat komt ook omdat ik het wel begrijpelijk vind dat de kerkelijke instanties het Dies Irae uit de officiële begafenisliturgie hebben teruggetrokken omdat daar geen zwartgalligheid bij past.
Mijn Vlaamse lezer suggereerde in zijn mail dat Allerzielen bij ons in Holland niet meer zo bekend zou zijn en misschien niet meer ‘gevierd’ zou worden. Ik heb zijn typisch Vlaamse vooroordeel dat Holland daar te protestants of onkerkelijk voor zou zijn, gecorrigeerd. De vele nieuwe vormgevingen van de 2 november-dag, ook in protestantse en niet-kerkelijke kring, wijzen op het tegendeel. Neem bijvoorbeeld wat er hier in Hoorn en verder in West-Friesland op deze dagen aan aandacht voor het gedenken van de overledenen werd georganiseerd. 

Ermelo
Nog een reactie op mijn site: afgelopen weekend, op mijn vernederlandsing van Schuberts Deutsche Messe. Bij Google staat mijn scriptie daarover bovenaan. Deze reactie kwam uit Ermelo waar ze binnekort een concert geven met mijn vertaling in het programmaboekje. Ik werd uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn, maar het is me te ver. U begrijpt dat ik het een eer vind dat daar een stoel voor me zou worden vrijggehouden en dat mijn ‘product’ daar gaat klinken. Ik lift mee met Schubert! In West-Friesland is dat -geloof ik- nog niet gebeurd.

Fauré
In onze Hoornse koepelkerk was afgelopen zondag het Requiem van Fauré te horen, uitstekend gezongen door Voces Cyriaci o. l. v. Mark Heerink en met Bas Groenewoud aan het grootse orgel. Toen mijn stem nog jong was, heb ikzelf dit prachtige werk als koorlid in Haarlem mogen meezingen onder Albert de Klerk himself. Maar Mark Heerink, onze stadsorganist en parochiedirigent, evenaart hem al bijna! De kerk was indrukwekkend in stemming gebracht en er was een prima opkomst. Allerheiligen-Allerzielen wordt dus wel degelijk in ere gehouden. Bovendien was er aan dit concert al een mooie plechtigheid op het Drieboomlaankerkhof voorafgegaan en daags erna was er ook nog een aparte Allerzielenviering op het Grote Noord.

Medicijn
Nu we  toch nog in Allerzielenstemming zijn: ik vond een ontroerend gedichtje van Hans Werkman. De titel is: Medicijn.

De apotheek. Een man brengt -uit de kou-
de pillen van zijn overleden vrouw.
Ik zie hem later zonder medicijn
in tranen winkelen bij Albert Heijn.

Bankpas
Nu iets heel anders: In het Hoornse KBO-blad stond een handige tip voor sloddervossen. Als u uw bankpas kwijt bent, verloren, zoekgeraakt of gestolen: meteen bellen: 0800-0313. Alleen de ING heeft een apart eigen alarmnummer: 058-2126000. Meteen opschrijven nu en dadelijk gebruiken als het zover is, zodat er direct wordt geblokkeerd. En dan natuurlijk niet vergeten waar u deze nummers hebt genoteerd: het beste is ergens op een lichaamsplekje dat u nooit wast. Dit laatste is een adviestip van mij. U zult wel een nieuwe pas moeten bestellen, tenzij Antonius of uw geheugen u helpt.

Hoevinudie?
Men zou meer moeten genieten van een helder inzicht dan van een mooier uitzicht.