Parijs – Geer – Dante revisited – Carmelites – Cool – Hoevinudie?

Parijs – Geer – Dante revisited – Carmelites – Cool – Hoevinudie?

Parijs
Natuurlijk zijn wij hier -in de veiligheid van huis en haard- net als u bezig met het verwerken van de gebeurtenissen in Parijs, Europa en Syrië. De een is angstiger aangelegd dan de ander, maar de dagen dat ons leventje ‘gewoon zijn gangetje’ ging, lijken voorlopig voorbij. Zelf hoop in natuurlijk dat dat niet te lang duurt en dat ‘oorlog’ weer spoedig een woord uit het verleden wordt.

Geer
Vorige week is een trouw lid van onze maandagochtendgroep, Gerard Hageman, op tweeëntachtigjarige leeftijd plotseling op straat overleden aan een hartaanval. Wij wisten dat hij al jaren op bypasses leefde: dat ging heel goed. Maar nu is hij er toch mee heengegaan. Ruim een jaar geleden verloor hij zijn vrouw Riet. Daarna kon hij zijn draai niet meer goed vinden, al probeerde hij dat dapper. Rust in vrede, Geer.

Dante revisited
Intussen heb ik samen met Ben van de Kamer twee keer mijn Dante-voordracht mogen brengen, een keer in een kleine kring hier in Hoorn, een keer in een wat grotere in Krommenie. Wat is -ook bij nader inzien- Dante toch een genie geweest: zowel als dichter als als geleerde en als volksverheffer.

Dialogues des Carmélites
Een goede vriend van me zei dat ik absoluut naar de Stopera moest voor Poulenc’s Dialogues des Carmélites. Hij vond de voorstelling van deze ‘Opéra en trois actes et douze tableaux’ alles overtreffend. Ik dus een toegangskaartje aangevraagd. Alle zo goed als uitverkocht: alleen nog enkele plaatsen zonder boventiteling en zeer prijzig. Dus maar niet. Gelukkig -nou ja!- heb ik de opvoering van enkele jaren geleden gezien en hoor ik in mijn geheugen nog het geluid van hoe de guillotine één voor één de hoofden van de Carmelitessen afhakte. Afschuwelijk.

Cool
Ik slaap de laatste tijd beter dan een tijdje terug. Volgens mij komt dat doordat ik de deur naar mijn slaapkamer -waar de verwarming niet brandt- overdag niet meer open laat staan, zodat het er koel blijft. Vroeger sliep je ook veel beter als er ijsbloemen op de ruiten stonden. Net als bij vogels: warmte ín maar niet óm het nest.

Hoevinudie?
Deze keer -uitzondering!- eentje van de Bond zonder Naam:
Elke wijze uil begon als uilskuiken!