Politiek – Medisch circuit – De Slimste – Huiselijk – Hoevinudie?

Politiek – Medisch circuit – De Slimste – Huiselijk – Hoevinudie?

Politiek
Met een zekere spanning zie ik uit naar de twee verkiezingen die ons te wachten staan: die van ons Nederland op 22 november aanstaande, die van de Verenigde Staten volgend jaar op 5 november. Wij hebben tegenwoordig familie wonen in Ede en in New York, dus zijn we meer dan anders betrokken. De oudste zoon van mijn buurman-broer en buurvrouw-schoonzus is intussen met vrouw en kind in de buurtgemeente van zijn Wageningse uni terechtgekomen en ik hoop dat hij daar de democratie zal dienen, terwijl de jongste zoon -pas getrouwd- in de VS is beland en daar hopelijk met zijn vrouw zal stemmen, maar niet op Trump. In beide landen zijn de politieke situaties intussen ernstig in het ongerede geraakt, de een door uitstelgedrag van de regering bij acute crises, de ander door agressief populisme van een van de twee dominante partijen. Gelukkig trouwens dat via een degelijke grondwet in beide landen de democratie en de rechtspraak redelijk verzekerd zijn.

Medisch
In de afgelopen maanden ben ik dubbel aangewezen geweest op de medische zorg van ons land waarvan men zegt dat die tot de beste ter wereld behoort: ik was beland in het circuit van de urologie in het ziekenhuis van Hoorn (prostaat en blaas) en dat van de KNO-artsen (ernstige achteruitgang van mijn gehoor) aldaar. Wat me opviel was dat beide afdelingen veel van de betrokken werkzaamheden overlieten aan behulpzame ondergeschikte instanties: resp. de Buurtzorg van Hoorn-Noord en het Audiologisch Centrum in Alkmaar. Daar werd ik overigens uitstekend door geholpen en begeleid: ik ben daar zeer dankbaar voor en vond de contacten bovendien -voor zover ik kon waarnemen- deskundig, interessant en zorgzaam. Gelukkig gingen en gaan de beide ongemakken niet met pijn gepaard en heeft mijn indertijd aan hernia geopereerde been zich kranig gehouden. Mijn gehoor heeft een zgn. Cochlear-Baha-gehoorapparaatsysteem gekregen, waarbij van het schedelbot achter de oren gebruik wordt gemaakt. Ik moet er nog wel mee leren omgaan.

De Slimste
Gelukkig valt de uitzendtijd van de populairste quiz van dit moment niet gelijk met die van het Journaal van acht uur dat ik al jaren niet wil missen. De Slimste Mens heeft een aantal geraffineerde elementen waardoor de populariteit ervan bij de toppers op kijkcijfergebied hoort. Een onverstoorbare quizmaster en een eigenwijze eenmansjury, steeds wisselende kandidaten en daardoor elke dag een spannende en onvoorspelbare afloop: het zijn onderdelen waardoor zwaarwichtige leerzaamheid en al te serieuze uitdaging om thuis mee te doen worden overstegen. Want bij andere quizzen is vaak de publieksreactie: waarom zou je dat nu moeten of willen weten? Relativering, humor en schijn-BN-gehalte brengen je soms in een goeie bui en dat is, tussen alle treurberichten door, wel zeer welkom in veel huisgezinnen aan het begin van de avond.

Huiselijk
De meeste bewoners van onze buurt, straat en pand hebben niet zoveel onderling contact. Dat komt, denk ik, omdat tegenwoordig ieder veel meer zijn of haar eigen kennissen kan bijhouden via zijn/haar eigen mobiel. Wel goede morgen en zo bij het vuilnis aan de straat zetten, maar vaak blijft het daarbij. ‘Vroeger was dat anders’ ben ik nostalgisch geneigd om te denken. Maar dat komt misschien ook omdat wij aan de ene kant naast familie (opa-oma en oom-tante) woonden en aan de andere kant naast een boeiende boerderij waar altijd wat te doen was. Ik gebruik geen mobiel maar wel een telefoon en -zoals u merkt- een computer en steeds meer weet men mij te vinden als er een pakje aan de deur moet worden afgeleverd. Bovendien heeft een leuk jong katje van de buren ontdekt dat wij de deur wel eens open laten staan. Hij (zij?) wordt al vrijmoediger (brutaler?) maar voorlopig stellen we de ontdekkingsreis van het beestje wel op prijs want het doorbreekt onze buurtloosheid en houdt de muizen weg uit huis en tuin. Hoe zullen ‘onze’ vogels erover denken? Bang voor de toekomst?

Hoevinudie?
Eentje van Loesje:
Op vakantie ze je dat het leven toch anders bedoeld was.