Politiek – Oor – Schubertboek – Storm – Hoevinudie?

Politiek – Oor – Schubertboek – Storm – Hoevinudie?

Politiek
Er is van alles aan de hand in de Nederlandse politiek nu Mark Rutte de handdoek in de ring heeft gegooid. Minstens vier partijleidenden houden het voor gezien: Rutte zelf, Hoekstra, Kaag, Schouten en wie weet nog een heel aantal van de zich bezinnenden nu er nieuwe verkiezingen op komst zijn en ons land zich voor een overvloed aan zware opgaven ziet gesteld. Er wordt alom om daadkracht gevraagd, maar doorzetters worden in de publieke opinie radicaal onderuitgehaald en soms zo bedreigd dat ze het bij beloften laten. Ik zou willen dat er wat meer respect wordt opgebracht voor degenen die ergens hun schouders onder willen zetten en dat die zich dan meer gesteund dan bestreden zouden moeten voelen. Waar komt toch die heethoofdigheid van sommigen vandaan? Op elke school leer je toch tegenwoordig fatsoenlijk met andersdenkenden om te gaan? Weg met Woke!

Gehoor
Ik ben intussen in mijn achterhoofd geboord in het Hoornse ziekenhuis. Dat was nodig om binnenkort een modern soort gehoorapparaat (‘Cochlear Baha 6-systeem) via botgeleiding in te schakelen bij de verbetering van mijn gehoorgevoeligheid. Pas volgende maand zal de procedure voltooid zijn want je moet eerst leren omgaan met zo’n voorziening. Als het goed is zal ik dan weer beter kunnen meedoen in grotere gezelschappen en ook meer opvangen van muziek en concerten. Je moet wel een deel van zo’n voorziening zelf betalen -de rest wordt vergoed door de verzekering- dus ik hoop dat het verwachte resultaat zich inderdaad zal voordoen.

Schubert
Als puber heb ik al genoten van de muziek van Franz Schubert. Die Forelle, Erlkönig, Onvoltooide Symphonie, Grethen am Spinnrade enz. enz. Maar pas nu ik de biografie van Yves Knockaert gelezen heb, die ik b. g. v. mijn jubileum van onlangs cadeau heb gekregen (samen met Die Winterreise door Fischer Dieskau), heb ik iets begrepen van zijn diepgang, originaliteit en uitgebreide hoeveelheid composities. Met Beethoven hoort hij tot de toppers van zijn tijd! Wat is ons toch ook veel prachtigs geschonken in de Westeuropese cultuur!

Storm
Of het met de klimaatcrisis te maken heeft, durf ik -als ondeskundige- niet te zeggen, maar wat hebben we vorige week een onvoorziene aanval te verduren gehad op onze ouderwes warme zomer! Plotseling ontstond er een totale ravage op de wegen en in de tuinen door een storm die niemand had verwacht of zien aankomen. Nog steeds zijn niet alle bomen die er niet tegen bestand waren en afbraken of ontworteld werden, opgeruimd en in onze tuin is het opknapwerk nog niet voltooid. Gelukkig kwamen er enkele dagen later enkele fikse buien overheen zodat de overlevers zich konden herstellen. Oorlog is veel erger, maar storm kan ook angstaanjagend zijn. Gelukkig hebben we nu hier mooi zomerweer, terwijl de rest van Europa kreunt van de hitte.

Hoevinudie?
Man: Zei je iets?
Vrouw: Nee. Hoezo?
Man: Ik dacht dat je iets zei.
Vrouw: Denk dat maar niet.