Quizzen – De Waarheid – Vrouwenpotentie – Opruimen – Hoevinudie?

Quizzen – De Waarheid – Vrouwenpotentie – Opruimen – Hoevinudie?

Quizzenboek
Bij gelegenheid van een dubbele familieverjaardag wist ik tot mijn genoegen een geschikt cadeautje op de kop te tikken. Een quizzen-boek! Daarmee kun je  – als er geen quizz op de tv is – met z’n tweeën een gezellig halfuurtje meemaken. De een stelt de vragen en leest de inleiding daarop voor en de ander mag de categorie bepalen en proberen de juiste antwoorden te geven (die overigens elders in het boek te vinden zijn). Ik heb zelf eerst even de algemene inleiding van Erik van Muiswinkel gelezen. Wat ik daarvan leerde was vooral dat het bedenken van een quizzvraag nog zo makkelijk niet is. Dat komt voornamelijk omdat het antwoord erop duidelijk als goed of fout moet kunnen worden beoordeeld en dus niet omstreden moet zijn en de vraag niet voor meerdere uitleg vatbaar. Soms kan het meerkeuzevragensysteem daar een beetje bij helpen. Al met al een mooie aanvulling op de vele spelletjes die nuttig zijn als geheugentraining en tijdverdrijf. En als gekijfopwekking!

De Waarheid
Het tijdschrift Volzin heeft een prijsvraag uitgeschreven: schrijf een kort essay over ‘De Waarheid zal ons bevrijden’ (tekst uit het Johannesevangelie 6,33). Ik ben aan het proberen. Dat ‘bevrijden’ lukt aardig, ik voel me daarbij gesteund door ons lezen van het Oude Testament (vooral Exodus) in het Hebreeuws. Maar dat ‘De Waarheid’ is voor mij een moeilijker klus. Ik heb het voorgelegd aan de maandagmorgengroep die hier aan het begin van elke nieuwe week bijeenkomt in het Annie Wester-zaaltje (tussen mijn huis en de voormalige Engelbewaarderskerk). Die kwam er ook niet helemaal uit, maar inspireerde me wel. De meesten vonden dat ‘waarheid’ iets te maken heeft met ‘kloppen, echt, juist, overeenkomstig de werkelijkheid, uitstijgend boven het subjectieve, bewezen enz.’. Ook Van Dale bewees goede diensten, al was het maar omdat die vermeldt dat ‘koopwaar’ er niets mee te maken heeft!

Vrouwenpotentie
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat ‘potentie’ iets van mannen is! Maar ik ben nu bekeerd. Dankzij de voetbalvrouwen. Wat een geweldig gebeuren, dat kampioenschap! Vroeger zongen we in de bus bij een schoolreisje: ‘Hup, de meiden zijn niets (2x), ze weten niet eens wat voetballen is!’ Nu zou het wel eens het omgekeerde liedje kunnen worden…

Opruimen
In deze vakantietijd heb ook ik de tijd om de nodige achterstalligheid goed te maken. Zo kwam ik er eindelijk toe om mijn linnenkast eens goed uit te dunnen en opnieuw in te ruimen. Laat ik zowaar in de loop van de jaren drieëntwintig T-shirts rijkgeworden blijken te zijn en zo’n dertig hemden! Om van onderbroeken en sokken nog maar niet te spreken! Gelukkig was daar wat aan te doen: in onze straat staat op loopafstand de kledingopvang van het Leger des Heils. Toevallig las ik in de gedichtenbundel van Inge Boulonois, waar ik het kortgeleden met u over had, een treffend gedicht dat ik hier laat volgen:

Kast
Hoe dingen in de kast bestaan.
Planken boordevol wasverzacht
linnengoed. Als uitgedroomde zeilen

schurken lakens tegen elkaar aan.
Op stijve stapels rusten nog
in overijverige vouw gestreken
zakdoeken van voor de wegwerptijd.

Het gespaarde uit de magere jaren
schuilt in een mandje achterin:
een mistige bril, te slanke ringen,
een horloge diep in slaap op eigen tijd.

De kast is een kast en wil bewaren
zonder twijfels over het toekomstig nut.
De dingen blijven in het donker dommelen

op vaste stek totdat de kastdeur
openzwaait, het daglicht binnenglipt
en alles wakker schrikt, ook weemoed —  
 

Hoevinudie?
De moeder-vader-kind-gesprekken van de vorige Hoevinudie’s werden door iemand aangevuld. Zeer wijsgerig!
Het geheel luidt nu als volgt:
Kind van vier: ‘Mama, is een vlieg ook een vogel?
Mama: ‘Ja, maar niet zo hoog…’.
Kind van tien: ‘Papa, is een vogel ook een vlieg?
Papa: ‘Ja, maar hoger…’.