Rustig – Scheur – 99 – Tuin – Hoevinudie?

Rustig – Scheur – 99 – Tuin – Hoevinudie?

Rustig
Gelukkig is de corona-avondklok inmiddels voor de lastpakken geen aanleiding meer voor reltrapperij en onrust. Ik heb me afgevraagd hoe het kan dat er bij ons in Hoorn geen straatschending gaande was. De gedachte kwam bij me op: misschien komt dat wel omdat de kaartclubjes in West-Friesland vaak op het thuisblijftijdstip beginnen en jong en oud dan veilig en gezellig de avond kunnen doorbrengen. Maar die redenering klopt niet: je zou niet meer over straat naar huis mogen en je mag intussen niet meer dan één persoon ontvangen. Kaarten mag natuurlijk wel in de gezinskring. Ik herinner me van vroeger menig boeiend avondje. Of heeft de televisie ook de kaarttraditie verdreven?

Scheur
Een van mijn broers is oude foto’s van onze familiegeschiedenis aan het ordenen. Hij vond ergens een mij onbekende foto waar ik als knappe jongeman van een jaar of achttien op sta. Echt een om in te lijsten! Maar bij nader toezien zag ik dat de foto van boven naar beneden verscheurd was geweest en met plakband hersteld. Wat zou daar achter zitten? Iets van een dramatische roman? Of een thriller?

99
Vorige week kwam het bericht binnen dat Bas van der Meer was overleden, 99 jaar oud. Hij was priester van het bisdom Haarlem (en later Rotterdam) en enige tijd leraar op het seminarie Hageveld in Heemstede. Vanaf 1951, het jaar dat ik als beginnend seminarist Nederlands van hem als beginnend leraar kreeg. Hij was een alleskunner en heeft in zijn lange leven de wonderlijkste functies bekleed. Ik had nog wel eens contact met hem want ik was op Hageveld in zekere zin zijn opvolger.

Tuin
Van de week kwam ik ertoe alvast eens goed te kijken wat er allemaal weer gaande is in onze tuin. Je kunt je (verre)kijker richten op de vogels, maar in het gewas is ook al van alles aan het doorkomen zoals sneeuwklokjes en knoppen van tulpen en narcissen. Maar ook aan de vruchtbomen kun je zien dat ze niet dood of bevroren zijn: er speelt zich binnen de takken een heel proces af. Als de corona sterft, komt de natuur tot leven.

Hoevinudie?
Seneca (+ 65 n. Chr.): Je kunt het noodlot niet ontgaan, wel overwinnen.