September – Tour – Moes – Huizen – Hoevinudie?

September – Tour – Moes – Huizen – Hoevinudie?

September
De r in de maand. Dit jaar is dat wel extra bijzonder omdat de komende maanden van ons een strijd zullen vragen tegen de herfstcorona, waarbij een grotere besmettingskans een rol speelt. Ik ben het daarom niet eens met degenen die vinden dat de voorzichtigheid nu wel een beetje minder kan. Maar misschien heb ik makkelijk praten: ik kan goed alleen zijn met boeken, tuin, tv, computer, muziek, gebed en andere reflectie. En tel dus mijn zegeningen!

Tour
Tour Al sinds mijn seminariejaren volg ik de Tour de France. Ik heb zelfs een paar keer aan de kant van de weg gestaan in Frankrijk als de renners voorbijkwamen. Eerlijk gezegd heb ik pas de laatste jaren doorgekregen hoe er onder de deelnemende sporters een indeling is in twee soorten: sprinters en klassementrijders. De eerste zijn uit op een of meer étappe-overwinningen, de tweede op een zo hoog mogelijke plaats op de eindstand. En dan heb je natuurlijk nog degenen die het gaat om een andere trui dan de gele. Ik heb nog niet goed door hoe precies de taakverdeling is binnen de ploeg waar je bijhoort. Maar die schijnt dan ook nogal eens te wisselen en per dag te worden afgesproken.

Moes
Mijn kookvaardigheid is groeiende: ik heb deze week met succes appelmoes geschapen. We hadden een flinke voorraad nog niet rijpe appeltjes geoogst van een door de storm omgewaaid boompje en tot mijn verbazing bleek daar -na schillen en pitten- met weinig moeite door koken smakelijke moes van te komen. Er moest wel wat water op de panbodem, om aanbranden te voorkomen. Een scheutje wijn, een wolkje kaneel en een toefje nootmuskaat maakten het geheel tot het lekkerste toetje van Noord-Holland. De volgende keer probeer ik compote.

Huizen
In mijn familie en in mijn omgeving doet zich het een en ander voor op huis- en woninggebied. Sommigen verhuizen, anderen verkassen of richten hun interieur anders in. Als zoiets zich voordoet in je leven, heb je -ik weet het uit ervaring- te maken met minstens drie punten van aandacht en verantwoordelijkheid: de financiering, de inrichting en de administratie. Het eerste is in vergelijking met vroeger de laatste tijd sterk veranderd: kopen en huren zijn, lijkt het, aanmerkelijk ingewikkelder en duurder geworden: de prijzen rijzen vaak de pan uit en de eventuele hypotheekregeling is meestal geen sinecure. Het tweede aandachtspunt is modegevoelig: boekenkasten en muziekboxen zijn uit, tv en computer krijgen centrale plaatsen. Maar het administratieve is ook enerverend geworden: adreswijzigingen, vestigingsformulieren, vergunningen, abonnementen e. d. Ik laat het voorlopig graag aan anderen over en blijf zitten waar ik zit.

Hoevinudie?
Ad Simonis, R. I. P.