Tandarts – Bostridge – ICT – Tuin en Soekka – Hoevinudie?

Tandarts – Bostridge – ICT – Tuin en Soekka – Hoevinudie?

Tandarts
Word je als je ouder wordt, ook dommer? Soms denk ik dat, als ik mezelf naga. Vorige week ging ik naar de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. De assistente begroette me vriendelijk. Ik raakte met haar in gesprek en vroeg op een gegeven moment: ‘Dragen jullie geen anti-corona-kapjes?’ ‘Sommigen wel, sommigen niet’ zei ze ‘we mogen het zelf weten, de hoofdtandarts vindt het niet nodig, hij draagt ze zelf niet, hij vindt ze benauwend’. En toen ik -met mijn stomme kop-: ‘Bieden jullie ze aan aan de patiënten?’ Ze keek me aan alsof ze zich bedonderd voelde en zei toen enigszins gegeneerd: ‘Dan kunnen wij ons werk niet doen’. Bij het afscheid waren mijn tanden wit, maar mijn kop rood.

Bostridge
Wat heb ik genoten van het recital van Ian Bostridge (en Julius Drake) in de kleine zaal van hét Concertgebouw. De hele avond Schubert, maar op het puntje van mijn stoel. Als je zo kan zingen -of begeleiden- moet je wel met lichaam en ziel helemaal ‘in de muziek’ zijn. En dat waren ze! En ook van het publiek was zo goed als ieder uiterst geconcentreerd. Bostridge zingt met zijn hele lijf en ziel en dus met intense expressie en –vooral in de hogere tonen- veel kracht. Zijn volume had ook in de grote zaal gekund, maar de sfeer was nu intiemer en intenser. Hij en zijn compagnon zijn ook diepgaande Schubertkenners, die een eigen interpretatie aankunnen. Dat was te merken. Heerlijk.

ICT
Van de week was ik weer bij de Past Rotarians in Schagen. De inleider was de schoonzoon van de ons zo vertrouwde, maar intussen overleden Klaas en Annie Kistemaker en hij sprak heel aanschouwelijk en begrijpelijk over hoe een computer (althans de hardware) nu eigenlijk in elkaar steekt. Voor onze ogen haalde hij zo’n ding uit elkaar en kregen we alle onderdelen doorgegeven. Zijn duidelijke taal en humoristische uitleg verrieden zijn hoge deskundigheid. Zelfs ik -bejaard en van vroeger- kon hem volgen.

Tuin en Soekka
De tuin om onze soekka wordt nu al steeds groener en geler. Groen van het gras, geel van de narcissen. Het wachten is op de krokussen en tulpen en de metamorfose van knoppen naar bladeren. Mijn tuinbroer heeft zes nieuwe vruchtboompjes geplant van allerlei soort. Ook de aanplantingen van vorig jaar schieten in knoppen. Vanuit ons tuinhuis inspecteren we elke ochtend het weldadige groeiresultaat van de nacht. De vogels worden al bedrijviger en als je niet uitkijkt ga je daar zelf aan meedoen.

Hoevinudie?
Gehoord bij de Sobere Maaltijd:
Ik ben tegen aardbeien uit Portugal, tegen aardappelen uit Egypte en bloemen uit Afrika!
En ik tegen Belgische bonbons, Franse kaas en Duitse biefstuk!
En ik eet alleen Opperdoezer Ronde, Edammer kaas en Hoornse Broeder!