Tuinfeest – TV – Amsterdam CS – Family? – Hoevinudie?

Tuinfeest – TV – Amsterdam CS – Family? – Hoevinudie?

Tuinfeest
Afgelopen zondag hadden we hier een zeer geslaagd tuinfeest. Mijn broer en zijn vrouw -tevens mijn buren- hadden hun Amerikaanse familie over in verband met een veertigjarige tweelingverjaardag -de jarigen wilden die graag in Holland vieren- en ook omdat ze zelf hun huwelijk eens feestelijk wilden gedenken. Bovendien is 4 augustus sinds 1932 de trouwdag van onze ouders en die zit(ten) nog altijd in ons geheugen opgeslagen. Het was een mooie kans om eens uit te proberen of onze tuin geschikt is voor zoiets. Gelukkig was het prachtig weer en was er van beide kanten een grote opkomst ook van vrienden en vriendinnen. Zoiets geeft van tevoren al veel reuring en spanning, maar vele handen maakten licht werk. Intussen is alles opgeruimd -waarbij ik alleen maar instemmend hoefde toe te zien- en zijn we volop aan het napraten. Wat goed dat pastorieën van vroeger een flinke tuin om zich heen hoorden te hebben!

TV
In de afgelopen weken heb ik haast elke avond gekeken naar de boeiende serie tv-afleveringen van de documentaire die Jelle Brandt Corstius heeft gemaakt over ‘De Bergen achter Sotsji’. Hij bracht ons daarmee naar de eigenaardige landen die zich losmaakten van de voormalige Sovjet Unie maar nu weer door Rusland worden bedreigd of ingepalmd. Ik moest steeds denken aan de beroemde regel uit Vondels Gijsbrecht: “De liefde tot zijn land is ieder aangeboren”. Wat een variatie van volkeren en wat hebben die alle hun eigen angsten en trots, hun eigen poëzie, muziek en gastvrijheid. Zien ze spoken of is Rusland  zelf ook angstig en aangetast in zijn trots? De serie was een herhaling, maar als er weer een herhaling van komt, ga ik weer kijken en luisteren en erover nadenken.

Amsterdam CS
Vorige week moest ik vanwege de ziekte van mijn oudste broer op ziekenbezoek in Amsterdam. Van Hoorn uit ben je er zo: binnen elk half uur vertrekken er twee treinen en een lijnbus van de Westfriese hoofdstad naar de landelijke. Wat me opviel en goed deed was het prachtig gerenoveerde Centraal Station. Zowel van binnen: de stralende en ruime doorgangen met hun kantoortjes (‘offices’, dat wel!)) en handige winkels, als van buiten: het -bij mooi weer- hartelijk en uitnodigend klaarliggende voorplein: open en overzichtelijk met uitzicht op het vertrouwde koffiehuis en de Nicolaaskerk, Metro-ingang, rondvaartbotenkade en tramsvertrekpunt. Verder in de stad was het onwijs druk, maar het CS-plein kwam ruim en uitnodigend over: modern en toch gezellig. Dat is Amsterdam.

Family?
Tot mijn verrassing kreeg ik een mail uit New York. Van een zekere Weel, Patrick. Hij had mijn genealogisch verhaal op deze site over de Onderdijkse We(e)len gelezen en was zich af gaan vragen of we familie van elkaar waren. Hij is nu met zijn gezin over voor vakantie bij zijn moeder en broer en komt aanstaande woensdag naar me toe voor nadere informatie. Ik zie ernaar uit. Leuk, zulke contacten.

Hoevinudie?
Van Shakespeare (Twelfth Night): “Beter een geestige dwaas dan een dwaze geestigheid”.